Menu

Peeling

Peeling. Iets voor jou?

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Peeling (ook wel exfoliation genoemd) is een techniek waarbij oude huidcellen verwijderd worden waardoor de huid er zacht en egaal gaat uitzien.

Met de techniek kunnen:

  • rimpels worden verzacht (diepe rimpels echter niet)
  • sporen van acne weggaan
  • verkleuringen van de huid verwijderd worden

De behandeling kan ook voorkomen dat rimpels of verkleuring ontstaan.

Een peeling is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid vrij dun is, zoals de rug van de hand, gezicht en hals.

Waarom

Peeling: indicaties

Huidveroudering, pigmentproblemen, zonneschade en acné zijn allemaal problemen die door de toepassing van een peeling  verbeteren. Het resultaat is een fijnere, verbeterde huidstructuur, een frisse stralende huidskleur, minder pigmentvlekjes, verdikking van de lederhuid door aanmaak van collageen, minder fijne rimpeltjes en een diepe reiniging. Een peeling kan toegepast worden op het gezicht maar ook op andere gebieden zoals het decolleté.

Wat is een chemische peeling?
Bij een peeling van de huid worden etsende middelen op de huid toegepast om oude of beschadigde lagen huidcellen te verwijderen. Meestal wordt de behandeling in het gelaat toegepast. De belangrijkste indicaties zijn rimpels, beschadiging door zonlicht en oppervlakkige pigment afwijkingen. Afhankelijk van de soort peeling wordt een aantal cellagen verwijderd. Het doel is weer een frisse, egaal gepigmenteerde huid te krijgen.

Welke soorten peeling zijn er?

Peelings worden ingedeeld naar hun dieptewerking in de verschillende huidlagen. Zij worden ingedeeld in oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelings.

Oppervlakkig:
Peelings met Alfa hydroxyzuren (o.a. glycolzuur), salicylzuur en jessner’s oplossing zijn oppervlakkig en zijn goed te verdragen. Zij veroorzaken wel roodheid en soms lichte zwelling van de huid. In de Verenigde Staten staan deze behandelingen bekend als ‘lunchtime-peel’ omdat ze zo weinig zichtbare roodheid geven.
Deze peeling is geschikt voor fijne rimpeltjes, lichte pigmentverschillen in de huid en als diepe reiniging van de huid bij acne. Het resultaat na een eenmalige behandeling is vaak niet goed zichtbaar, herhaalde behandelingen zijn nodig voor een bevredigend resultaat. De peelings gaan niet dieper dan ca. 0,45 micrometer.

Middeldiep:
Voor de middeldiepe peeling wordt meestal gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur (TCA). De concentratie TCA bepaalt de diepte van de peeling. De concentraties liggen meestal tussen de 20 en 50%. TCA peelings zijn geschikt voor uitgebreidere peelings van bijvoorbeeld zonneschade (actinische keratose) en meer uitgebreide, sterk constrasterende pigmentverschillen in de huid.
De behandeling is vaak pijnlijk en er ontstaat een uitgebreide roodheid en zwelling van het gelaat die tot ongeveer 1 week na de behandeling aanhoudt. Bij deze behandeling kunnen ook korstjes ontstaan.

Diep:
Diepe peelings kunnen worden uitgevoerd met fenol. Tegenwoordig worden fenolpeelings nauwelijks meer uitgevoerd omdat er een te groot risico bestaat op toxiciteit (vergiftiging) direct na de behandeling en ook op littekenvorming.

 

Risico's

Oppervlakkige peelings geven vaak weinig problemen. Zeldzame complicaties zijn:

  • Infectie na de behandeling: de zeer oppervlakkige huidbeschadiging kan soms toch aanleiding geven tot een bacteriele infectie. Behandeling vindt dan plaats met antibiotica. Diepere peelings kunnen soms een herpesaanval uitlokken bij mensen die bekend zijn met een herpes simplex in het gezicht (koortslip). In deze gevallen wordt een antiviraal middel voorgeschreven door de behandelend arts.
  • Littekenvorming: dit kan soms ontstaan na infectie van het behandelde huidgebied. Ook het ‘pulken’ aan eventuele korstjes kan littekenvorming in de hand werken.
  • Meeëters en gerstekorrels: deze goedaardige huidafwijkingen kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van de peeling. Deze problemen kunnen in de hand worden gewerkt door na de peeling een (te) vette verzorgende crème te gebruiken.

Voorbereiding

Hoe wordt de huid op de peeling voorbereid?

Door de huid voor te bereiden op de peeling kan het uiteindelijke effect sterk verbeterd worden. De voorbereiding bestaat doorgaans uit crèmes die een voorbereidende peeling geven (tretinoïne crème, melkzuurcrème) of crèmes die hyperpigmentatie bestrijden (hydrochinon crème). Meestal moet de crème enkele weken vóór de behandeling dagelijks eenmalig worden aangebracht.
Omdat de peeling een weinig ingrijpende procedure is zijn er weinig voorzorgsmaatregelen nodig. Sommige mensen nemen voor de ingreep pijnstillers in, maar over het algemeen is dat niet nodig. Alleen bij de diepere peelings kan het soms nodig zijn de huid te verdoven.

Verwachtingen

Hoe werkt de peeling?

Een chemische peeling is een techniek die gebruikt wordt om de kwaliteit van de huid te verbeteren. Met behulp van een vloeibare oplossing wordt de huid tot een bepaalde diepte behandeld. Afhankelijk van het doel van de behandeling wordt gekozen voor een bepaalde huiddiepte en dus ook voor een bepaalde chemische peeling.

Wat kan ik verwachten?

Oppervlakkige peelings geven lichte roodheid en zwelling van de huid. De klachten zijn te vergelijken met die van een zonverbranding. Deze verschijnselen houden normaal gesproken niet langer dan ongeveer 2 dagen aan en er is meestal geen reden om de dagelijkse activiteiten (werk etc.) te onderbreken.
Bij diepere peelings zijn ook roodheid en zwelling te verwachten, vaak veel intenser dan bij een oppervlakkige peeling. De verschijnselen blijven ook meerdere dagen zichtbaar. Een lichte roodverkleuring kan zelfs meerdere weken aanhouden.
Uw behandelend arts zal precieze instructies geven over de nabehandeling. Belangrijk is in ieder geval de huid tot 6 maanden na de peeling goed te beschermen tegen de zon. Soms worden verzorgende crèmes voorgeschreven of wordt de crème die als voorbehandeling werd gegeven (zoals tretinoïne) na de behandeling voortgezet.

Resultaten

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

De oppervlakkige peeling moet je twee tot drie maal te herhalen om effect te kunnen zien. Je moet deze behandeling 1 keer in het kwartaal herhalen.

Diepere peelings zie je vaak na 1 keer resultaat. Het effect houdt ongeveer 1 jaar aan.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.