Afspraak, vraag of probleem?
1 van de 10 beste cosmetische artsen volgens de laatste test van de consumentenbond.

Basisinformatie

Wat zijn kraaienpootjes?

De kraaienpootjes kenmerken zich door:

 • Fijne rimpels of lijnen die hun oorsprong hebben aan de zijkant van de ogen en zich waaiervormig uitbreiden

Soms kunnen kraaienpootjes overgaan naar de wangrimpels bij uitgebreid lachen

Je kunt een behandeling overwegen als je dit vervelend vindt en je door de rimpels belemmerd voelt doordat bijvoorbeeld:

 • Mensen je vragen of je moe en/of ziek bent
 • Je in de spiegel kijkt en je je irriteert

Wat zijn de mogelijkheden bij de kraaienpootjes?

De kraaienpootjes kunnen goed behandeld worden. Wij gebruiken in onze praktijk meestal de volgende middelen voor de kraaienpootjes:

Wat kun je verwachten na een behandeling aan de kraaienpootjes?

De kraaienpootjes zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal afhankelijk van de behandeling die je kiest tussen de 3 en 8 maanden zijn als je kiest voor botox en ongeveer een jaar als je kiest voor fillers.

Welke kenmerken kennen de kraaienpootjes?

De kraaienpootjes zijn rimpels aan de zijkant van het gezicht die ontspingen aan de zijkant van de ogen en die zich waaiervormig uitbreiden richting de zijkant van het gezicht. Iedereen krijgt ermee te maken. Door aanhoudende contracties van de spieren tijdens het lachen en veroudering van de huid ontstaat meestal rond het 35e levensjaar een fronsrimpel.

Aanwijzer kraaienpootjes

Waar let de arts op en waarom is het relevant?

Om tot een goede keuze van behandeling te komen neemt de arts verschillende aspecten mee:

 • Het patroon van de kraaienpootjes
 • Hoeveelheid van spieren rond de ogen
 • Als er permanente fillers in het behandelgebied aanwezig zijn.
 • Mate en ernst van de kraaienpootjes
 • Gevoeligheid van de huid (overgevoeligheid en allergische reacties)
 • Je leeftijd
 • Huidskleur
 • Jouw wensen en verwachtingen

Waarom is het relevant?

Al de bovenstaande aspecten zijn belangrijk om uit de verschillende mogelijkheden een passende behandeling voor jou te kiezen.

Bijvoorbeeld: Elk contractiepatroon van de kraaienpootjes vereist een andere manier van botox inspuiten
Bijvoorbeeld: Zeer diepe kraaienpootjes kunnen soms niet geheel weggaan door botox alleen. Soms is dan ook een filler nodig.

We hebben verschillende mogelijkheden om de kraaienpootjes te behandelen:

Botox bij de kraaienpootjes:

De kraaienpootjes zijn opvallend goed te behandelen met een botuline toxine zoals Botox, Azallure of Bocouture en is daarom meestal eerste keuze bij de behandeling van de kraaienpootjes. Voor de behandeling van de kraaienpootjes hebben we een sterke voorkeur voor het middel Azallure. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 7 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel: Zeer effectief bij kraaienpootjes.
Nadeel: De duur van het effect is wat korter.

De filler Belotero bij de kraaienpootjes:

Belotero kan ook gebruikt worden om de kraaienpootjes te behandelen en wordt vaak gebruikt als botox geen optie is of als aanvullende behandeling bij een erg diepe rimpel. Belotero is een goede keuze voor de kraaienpootjes omdat deze erg oppervlakkig kan worden ingespoten, het erg mooi integreert met de huid en daardoor kan je relatief veel rimpels behandelen. Doordat het oppervlakkig gespoten wordt kan er sneller blauwe plekjes ontstaan en het kan soms te weinig werken voor erg diepe rimpels. De behandeling houdt ongeveer een klein jaar aan.

Voordeel: De kraaienpootjes kunnen met de filler Belotero elegant worden opgelost zonder dat iemand ziet dat iets gedaan wordt.
Nadeel: Minder effectief tegen erg diepe rimpels. de kraaienpootjes gaan niet volledig weg.

De filler Juvéderm Volbella bij de kraaienpootjes:

Juvéderm Volbella kan goed gebruikt worden om de kraaienpootjes te behandelen en spreidt zich mooi uit. De filler is zacht van structuur en trekt weinig vocht aan. De filler kan bij problemen opgelost worden en is weer zacht en comfortabel inspuitbaar. Juvéderm Volbella is een A-merk filler wat een jaar aanhoudt. Voor diepe kraaienpootjes is het wat minder geschikt.

Voordeel: Direct effect, bij problemen kan de filler opgelost worden. De behandeling geeft ook een goed effect op andere indicaties.
Nadeel: Voor diepe kraaienpootjes is Juvéderm Volbella minder geschikt.

Plexr Soft Surgery bij de kraaienpootjes:

Plexr is een goede behandeloptie waar geen mes of naald aan te pas komt. Door kleine aanrakingen trekken de huidvezels samen waardoor rimpels goed strak getrokken worden. Deze optie is prijziger dan fillers maar het resultaat houdt daarentegen wel weer een stuk langer aan. Soms zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Voordeel: Er is geen operatie nodig en het resultaat houdt langer aan dan andere behandelingen.
Nadeel: Hersteltijd is aanmerkelijk langer en Plexr is niet voor alle fronsrimpels geschikt.

Hoe gaat de behandeling aan de kraaienpootjes in zijn werk?

Na binnenkomst en ontvangst gaat onze arts met jou het gesprek aan over wat je wensen zijn en welke behandeling het meest geschikt is. Meestal is een behandeling direct mogelijk (met uitzondering van Plexr en PRP). De meeste behandelingen duren inclusief het consult ongeveer een half uur.

Na de behandeling maakt de arts en/of de praktijkassistent de huid schoon en kunnen de blauwe plekken eventueel gecamoufleerd worden met een steriele, helende camouflagecrème. Wij geven ook advies over hoe je het effect van de behandeling het beste kan behouden.

Welk resultaat kan ik verwachten na een behandeling van de kraaienpootjes?

Wij hebben erg goede ervaringen met het behandelen van de kraaienpootjes. De kraaienpootjes zullen duidelijk verminderen en het resultaat zal tussen de 3 en 8 maanden behouden blijven als je kiest voor een behandeling met een Botox en ongeveer een jaar als je kiest voor een behandeling met fillers. Bij een behandeling met Plexr zal het resultaat 36 maanden tot permanent behouden blijven.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

De bijwerkingen zoals roodheid en/of zwelling verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 tot 48 uur. Er is altijd kans op een blauwe plek bij een injectie, maar deze verdwijnt meestal binnen twee weken.

Bij de Plexr-behandeling moet men rekening houden met flinke zwelling voor 2 of 3 dagen, korstjes voor 7 of 8 dagen en roodheid voor 3 tot 12 weken.

Bobbeltjes of onregelmatigheden kunnen optreden maar zijn zeldzaam en verdwijnen meestal vanzelf. Mocht je hier toch twijfels over hebben dan kun je altijd een afspraak maken voor een tussentijdse controle.

Bij sommige behandelingen, zoals de Plexr en bepaalde peelings, is er kans op hyperpigmentatie die zonder verdere behandeling binnen 6 tot 9 maanden vanzelf verdwijnt. Deze hyperpigmentatie kan met een speciale crème (tretinoïne/hydrochinon) binnen 3 tot 8 weken succesvol behandeld worden.

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

Kraaienpootjes met Azallure

Kraaienpootjes met Azallure2

Let op: Foto’s geven een beeld van de werkelijkheid, maar resultaten kunnen per persoon verschillen. Elk gezicht en lichaam is uniek en vraagt om een persoonlijke benadering. Een consult met de behandelend arts of plastisch chirurg is dus altijd noodzakelijk.

Welke voorbereiding kan ik treffen voor de behandeling aan de kraaienpootjes?

Blauwe plekken zijn gedeeltelijk te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling Arnicadruppels of -tabletten te slikken. Deze zijn bij de drogist te verkrijgen

Als je nerveus bent is het belangrijk om daar open en eerlijk met de arts over te praten. Hij kan je dan beter door de behandeling heen loodsen. Ben je erg nerveus? Neem dan van te voren even contact op met de praktijk.

Indien gewenst krijg je een coolpack van ons mee tegen de zwelling.

Bij bepaalde behandelingen (Plexr en peelings) is het raadzaam om bij een gekleurde huid een voorbehandeling te doen met een tretinoïne/hydrochinoncrème.

Waarmee moet ik rekening houden na de behandeling van de kraaienpootjes?

Het is raadzaam om de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling geen make-up of crèmes gebruiken om infecties tegen te gaan. Vind je het toch fijn om direct na de behandeling jezelf te camoufleren? Wij verkopen ook een steriele camouflagecrème met arnica die verzorgend is, zwellingen tegengaat en volledig steriel is.

De eerste 24 uur na de behandeling is het verstandig om geen sauna te bezoeken, infrarood behandelingen te ondergaan, te sporten of overmatig alcohol te drinken.

Bij een Plexr-behandeling kan het raadzaam zijn om iemand anders te laten rijden omdat soms de ogen erg gezwollen zijn. Vergeet ook niet vooraf aan een Plexr-behandeling je lenzen uit te doen en een (zonne-)bril mee te nemen. Zorg ook voor goede zonbescherming en beschermende crèmes. Wij geven je uiteraard uitgebreide informatie voorafgaand aan de behandeling hoe je dit precies moet doen.

Bij pijn of ongemak na de behandeling kun je een pijnstiller (zoals paracetamol) innemen.

Wat voor praktische zaken moet ik nog meer weten?

Onze locaties zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid.

De locaties zijn discreet gelegen waardoor jouw privacy gegarandeerd is. Zorg dat je ons telefoonnummer bij de hand hebt zodat je ons bij problemen makkelijk kan bereiken.

Al onze locaties met uitzondering van Veldhoven zijn rolstoeltoegankelijk.

Je kan bij ons betalen per pin en contant. Het is niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wij werken samen met een speciaal kredietbureau als jij jouw behandeling in termijnen wilt betalen.

Voor medische hulp na jouw behandeling zijn wij op 085-4013678, 24 uur per dag bereikbaar.

Een consult met onze artsen is gratis en vrijblijvend.

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.

Laatste revisie datum: 23-05-2019 door arts J. Claassen. Volgende revisie datum: 23-05-2020.

Ik ben erg tevreden met het verloop van de behandeling. De PlexR-behandeling was pijnlijker dan gedacht, maar de genezing ging sneller dan verwacht. Ik ben erg tevreden met het resultaat.

Sylvia

Goede service, goede bereikbaarheid en een zeer deskundige behandeling. Ik kom zeker voor volgende behandelingen naar dit adres.

Simone

Ik twijfelde over wel of geen behandeling. Na een consult was ik echter overtuigd en werd de drempel weggenomen. De rust en aandacht voor de patiënt geeft een geruststellend gevoel.

Marc

Goede professionele kliniek met duidelijke uitleg over de behandelingen. Prijzen voor behandelingen zijn goed. Goede service en makkelijk telefonisch te bereiken.

Rosa

Kwaliteit waar u op kunt vertrouwen