Menu

Azzalure

Azzalure: een nieuw spierverslappend middel zoals alle andere. Of niet?

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en gratis.

Basisinformatie

WAT IS AZZALURE?

Het middel Azzalure valt onder de botuline toxines. Een ander bekend botulium toxine is Botox. Botuline toxine is een medicijn om de spieren tijdelijk te laten ontspannen.

WAT DOET AZZALURE?

Azzalure is met name bekend van de cosmetische werking, namelijk het tegengaan van rimpels. Azzalure werkt echter ook tegen:

 • halskrampen (cervicale dystonie)
 • overmatig zweten (hyperhidrosis)
 • overactieve blaas

Azzalure wordt ook gebruikt bij het voorkomen van chronische migraine bij sommige mensen.

Verschil

Azzalure is een relatief nieuw botuline toxine, het is sinds 2009 op de markt in Europa. De werkzame stof in de botuline toxines die op de markt zijn (Botox, Azzalure, Bocouture) is hetzelfde. Elk product is net een beetje anders, vooral als het gaat om de dosering units, dus ze zijn niet uitwisselbaar. De arts moet hier goed op letten bij het inspuiten. Azzalure werkt net zo lang als andere botuline toxines. Het voordeel van Azzalure is dat het speciaal voor de cosmetische toepassingen is gemaakt waardoor de inhoud van de verpakking beter aansluit op wat de patiënt nodig heeft: dat scheelt in prijs. Azzalure heeft iets meer spreiding in zijn werking. Daardoor is het een goed middel voor dekraaienpootjes , de voorhoofdlijnen en hyperhidrose.

Medische toepassingen

Zoals elk botuline toxine, kan Azzalure ook gebruikt worden om bepaalde ziektes te behandelen. Voorbeelden zijn:

 • Cervicale dystonie: Deze pijnlijke aandoening ontstaat doordat je nekspieren onwillekeurig samentrekken waardoor je hoofd in een ongemakkelijke positie wordt gedraaid.
 • Lui oog: Een lui oog ontstaat doordat de spieren die verantwoordelijk zijn voor de beweging van het oog niet goed zijn aghesteld. Dit kan resulteren in gekruiste ogen.
 • Spier contracturen: Sommige neurologische aandoeningen, zoals cerebrale parese, kan ertoe leiden dat de ledematen zich langdurig samentrekken. Botuline toxine kan soms deze samengetrokken spieren versoepelen.
 • Hyperhidrose: Met deze ziekte zweet je overmatig zelfs wanneer er geen warme omgeving is en je niet aan het bewegen bent. Bij sommige mensen druipt het zweet letterlijk uit hun handen.
 • Migraine: Botuline toxine kan deze vorm van hoofdpijn verminderen.
 • Overactieve blaas: Botulinum toxine injecties kan een overactieve blaas laten ontspannen. Hierdoor wordt ongewild urineverlies tegengegaan.

WAARVOOR KUN JE AZZALURE NIET GEBRUIKEN?

Azzalure kan niet gebruikt worden om volume in de lippen te krijgen.

Waarom

WAARVOOR WORDT AZZALURE GEBRUIKT?

Azzalure remt de prikkeloverdracht tussen zenuw en spier

Botulinum toxine blokkeren de signalen van zenuwen die de spieren laten samentrekken. Azzalure wordt gebruikt om de gezichtsspieren die rimpels veroorzaken tijdelijk te laten ontspannen. Denk aan de volgende rimpels:

 • Frons tussen de wenkbrauwen
 • Kraaienpootjes: De lijnen die uitwaaieren vanaf de hoeken van de ogen
 • Voorhoofdsrimpels, de horizontale lijnen die ontstaan als je verbaasd kijkt

Bekijk het onderstaande filmpje als je meer wil weten over wat een behandeling met Azzalure voor je kan betekenen.

Risico's

IS AZZALURE VEILIG?

Azzalure injecties zijn veilig als ze worden uitgevoerd door een ervaren arts. Azzalure kan langdurig gebruikt worden zonder dat het invloed heeft op je algemene gezondheid.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling of blauwe plekken op de injectieplaats, hoofdpijn of griepachtige symptomen. Als de injecties niet correct zijn geplaatst, kan botuline toxine zich verplaatsen naar aangrenzende weefsels en problemen veroorzaken, zoals:

 • Hangen van de oogleden
 • Rare positie van de wenkbrauwen
 • Neppe glimlach
 • Droge ogen of overmatig tranen

WANNEER BEN JE EEN GESCHIKTE KANDIDAAT VOOR AZZALURE?

Patienten tussen de 30 en 60 jaar hebben het meeste voordeel van de behandeling. Gebruik Azzalure niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat de effecten op de baby niet bekend is. Wees voorzichtig met Azzalure als je een neurologische ziekte hebt met:

 • Spierzwakte
 • Slikklachten
 • Spraakproblemen
 • Ademproblemen

Bespreek dit met je behandelend arts.

SELECTEER JE ARTS ZORGVULDIG

Azzalure mag alleen onder de zorg van een arts worden gebruikt. Een verkeerde toediening kan gevaarlijk zijn. Kijk of een arts ervaring heeft in het behandelen met Azzalure. Een ervaren arts adviseert je over de procedure en helpt je te bepalen of een Azzalure behandeling de oplossing is voor wat je hoop te bereiken.

Voorbereiding

WAT MOET MIJN ARTS WETEN?

Als je eerder met Azzalure bent behandeld moet je de arts vertellen waarom je naar een andere arts bent gegaan en moet je proberen te achterhalen met welke dosering je behandeld bent. De dokter moet ook weten of je bloedverdunners gebruikt. Hij kan met je bepraten of het slim is om deze medicijnen tijdelijk te stoppen om zo de kans op blauwe plekken te voorkomen. Vertel ook aan de arts of je spierontspannende middelen, slaappillen of anti-allergie pillen slikt.

SNELLER HERSTELLEN VAN EEN BEHANDELING?

Als je snel blauwe plekken krijgt kan je tijdelijk Arnica slikken. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist. We adviseren je om 4 uur te wachten met sporten. Het gebruik van make-up om blauwe plekjes te camoufleren is toegestaan.

BETER RESULTAAT KRIJGEN VAN EEN BEHANDELING?

Het uiteindelijke resultaat kan verbeterd worden door duidelijk aan te geven wat je van de behandeling verwacht. De dokter zal tijdens het spuiten vaak voelen waar precies de spieren lopen.

WAT VERTEL IK AAN MIJN OMGEVING?

Het is verstandig om openheid te geven aan je familie dat je een Azzalurebehandeling wil ondergaan. Als je naaste familie niet weet dat je een behandeling hebt ondergaan kunnen zij ongerust raken als je thuis komt met een blauwe plek.

Verwachtingen

VOOR DE BEHANDELING

Voordat er een spuit gezet wordt is het belangrijk dat de arts je medische geschiedenis doorneemt en dat hij al je vragen gaat beantwoorden. Net zoals bij elke behandeling met een filler, kan de behandeling oncomfortabel aanvoelen en met pijn gepaard gaan. Bespreek deze zorgen met je behandelend arts, omdat er effectieve manieren zijn om dit tegen te gaan.
Bijvoorbeeld:

 • door een verdovend middel te injecteren in de huid
 • door een verdovende zalf te smeren 5 tot 10 minuten vóór de behandeling.

Een allergietest is niet noodzakelijk.

TIJDENS DE BEHANDELING

De arts gebruikt zeer dunne naaldjes om kleine hoeveelheden botox te injecteren in de huid en spieren. Hoeveel injecties nodig zijn hangt af van:

 • de omvang van het gebied dat wordt behandeld
 • de diepte van de rimpel
 • het effect wat je wenst te bereiken

Botox-injecties worden meestal gedaan in de behandelkamer van de arts. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten als je de eerste keer bij de arts bent. Een herhaalbehandeling duurt korter.

NA DE BEHANDELING

Je kan direct na de behandeling je normale dagelijkse activiteiten direct hervatten. Wees voorzichtig met het wrijven of masseren van het behandelde gebied. Hierdoor kan Botox naar een ander gebied worden verplaatst. Wacht 4 uur met sporten na de behandeling.

Resultaten

WANNEER ZIE IK RESULTAAT?

Azzalure begint meestal een paar dagen na de behandeling te werken. Het optimale effect is pas na 14 dagen zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.