Menu

Behandeling van hyperpigmentatie

Welke behandeling van hyperpigmentatie is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Hyperpigmentatie is niet alleen een ouderdomsteken. Ook door onbeschermd zonnen kunnen er pigmentvlekjes ontstaan. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je echt niet zonder make-up de deur uit gaat
 • Dat jij je enorm onzeker voelt
 • Dat jij je schaamt voor je partner
 • Dat je na het reinigen van je gezicht gelijk het licht uitdoet
 • Dat je overdag regelmatig in de spiegel kijkt of je make-up goed zit
 • Dat je opmerkingen krijgt over de hoeveelheid make-up
 • Dat jij je onaantrekkelijk voelt

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de vlekken door hyperpigmentatie verminderen of zelfs wegnemen en het gebied weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het verminderen van pigmentatie onder de ogen met Light Eyes Ultra
 • Vlekken in het gezicht verminderen met een Jessner Peeling
 • Het verstrakken van de huid door middel van plasma (Plexr methode)
 • Het verminderen van de pigmentvlekken met tretinoïnecrème

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe verouderde handen eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIET HYPERPIGMENTATIE ERUIT?

Hyperpigmentatie van de huid kan zich uiten in donker gekleurde vlekken of in verkleuring van het gehele gezicht. Er is op die plaatsen teveel melanine aanwezig. Hyperpigmentatie kan als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie.

WANNEER ZOU JE IETS AAN HYPERPIGMENTATIE KUNNEN DOEN?

Als je door je zwangerschap of het ouder worden pigmentvlekken krijgt, kun je daar onzeker van worden. Je verbergt de vlekken met kleding en make-up. Van pigmentvlekken ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je stoort aan de hyperpigmentatie kun je je laten adviseren door een cosmetisch arts. De arts kan jouw huid beoordelen, een oplossing aandragen en eventueel een persoonlijk behandelplan voor je opstellen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT HYPERPIGMENTATIE?

Hyperpigmentatie van de huid ontstaat als gevolg van teveel melanine in de huid als gevolg van een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Ook krijgt de huid te maken met overgevoelige pigmentatie. Melanine kan zich minder makkelijk verdelen en raakt opgehoopt. Ook maakt je huid steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt.
 • Melasma: Melasma, ook wel het zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis dat voorkomt bij zwangere vrouwen. Hierbij ontstaan donkerbruine vlekken op de huid en komen met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Bij sommige vrouwen zitten de vlekken ook in de hals en op de armen. Melasma komt ook regelmatig voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd door de hormoonhuishouding (pilgebruik).
 • Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht: Zonlicht bestaat o.a. ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt huidveroudering en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering en hyperpigmentatie. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces. Ook zorgt het voor ophoping van melaninepigment in sommige delen van het lichaam.
 • Schade aan de huid: ontsteking, acne (puistjes) en andere schade aan de huid kan zorgen voor hyperpigmentatie
 • Huidskleur: mensen met een donkere huidskleur hebben een hogere kans om hyperpigmentatie te krijgen.
 • Ziekte: Sommige aandoeningen zorgen voor hyperpigmentatie van de huid. Voorbeelden hiervan zijn ziekte van Addison, ziekte van Cushing, melasma (zwangerschapsmasker) en schildklieraandoeningen. Ook medicijnen kunnen zorgen voor hyperpigmentatie. Als je vermoedt dat je hyperpigmentatie komt door een onderliggende ziekte neem dan contact op met je huisarts.

Mogelijkheden

Als je hyperpigmentatie je stoort dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om het weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor hyperpigmentatie denken:

CRÈMES

Tretinoïne/Hydrochinon crème: Trteinoïde/Hydrochinon crème wordt door artsen vaak voorgeschreven bij hyperpigmentatie en acne. Retinoïden zijn vitamine-A achtige stofjes. Bekende middelen zijn tretinoïne (Renova, Retin-A) en Tazarotene (Avage, Tazorac). Als je deze middelen op je huid smeert verminderen ze fijne lijntjes, bruine vlekjes en ruwheid van de huid. Omdat retinoïden ervoor zorgen dat je huid sneller verbrandt is het belangrijk om een zonnebrand te gebruiken die zowel tegen UV-A als UV-B beschermd en je jezelf met kleding of een parasol uit de zon houdt. Het is daarnaast belangrijk dat je een medische barrière crème gebruikt. Retinoïden kunnen roodheid, droogheid, jeuk en een brandend prikkelend gevoel veroorzaken. Lees meer op de pagina over tretinoïne crème.

Epionce huidproducten: De Epionce huidlijn is bewezen effectief gebleken bij het bestrijden van de effecten van veroudering en ziekten waarbij er tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het voorkomen van destructieve ontstekingsfactoren in de huid. Ontsteking en veroudering van de huid zijn oorzaken van hyperpigmentatie. Lees meer op de pagina over Epionce huidproducten.

Peelings: Peelings zoals de Jessner peeling zorgen dat de bovenste huidlaag verwijderd wordt waardoor de huid een egalere teint krijgt. Peelings zijn effectief tegen hyperpigmentatie. Lees meer op de pagina over Jessner Peeling.

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Injectables en fillers zijn meestal niet geschikt om hyperpigmentatie tegen te gaan. Een uitzondering hierop is mesotherapie met Light Eyes Ultra, maar dat is, zoals de naam al zegt, alleen geschikt voor de ogen. Ook Plexr Soft Surgery is mogelijk.

Plexr Soft Surgery: Plexr is een methode om de huid te verstrakken, maar kan ingezet worden bij hyperpigmentatie. Het Plexr apparaat heeft een puntje waarmee de cosmetisch arts veel verschillende plekken aanraakt. De huidvezels trekken zich samen door de aanraking.

Als alternatieve methoden zijn er nog laserbehandelingen en microdermabrasie behandelingen die effectief zijn in het tegengaan van hyperpigmentatie.

Laser: Laser staat voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” en werkt op basis van warmtestralen door parallel lopende lichtbundels. Bij laserbehandelingen zal soms met één behandeling kunnen worden volstaan, maar vaak zijn er meerdere behandelingen nodig. Na een laserbehandeling kan de huid tijdelijk wat rood en gevoelig zijn.

Microdermabrasie: bij microdermabrasie wordt de huid als het ware gezandstraald waardoor de bovenste laag van de huid verdwijnt. Microdermabrasie is daarom te vergelijken met een peeling. Er zijn vaak meerdere microdermabrasie-behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Na een behandeling kan de huid tijdelijk wat rood en gevoelig zijn. Deze behandeling doen wij niet.

ZELF HYPERPIGMENTATIE VOORKOMEN

Hyperpigmentatie is in veel gevallen niet helemaal te voorkomen, maar het is wel belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijk zonlicht. Als je in de zon ligt, maak je pigment aan waardoor we bruin worden. Dit is allemaal pigment en het beste is als je niet bruin wilt worden. Hier volgen nog enkele tips om je tegen hyperpigmentatie door de zon te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Voorkom toekomstige pigmentvlekken door je lichaam regelmatig in te smeren met zonnebrand. Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of 50. Ook is het belangrijke dat de zonnebrand die je kiest, beschermt tegen UV-A en UV-B zonlicht. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen, veel zweet of sproetjes hebt, is het raadzaam om vaker te smeren. Het is ook belangrijk niet te lang op een dag te zonnen.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht en een Sun Protection Factor (SPF) heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

De volgende huismiddeltjes zou je ook kunnen proberen om van hyperpigmentatie af te komen

 • Camouflagetherapie: Samen met een specialist zoek je de juiste kleuren en professionele producten uit om te beginnen met camouflagetherapie. Tijdens deze therapie leer je hoe je de producten aanbrengt en je nog steeds een natuurlijk resultaat krijgt. Deze speciale crèmes en fixeerpoeders zorgen dat je de hele dag gecamoufleerd bent.
 • Limoen of citroen: Limoen of citroen bevat citroenzuur wat helpt bij het bleken van de huid.
 • Rauwe aardappel: Aardappel bevat catecholase wat zou kunnen helpen om de huid wat lichter te maken
 • Appelazijn: Appelazijn zou erg goed werken om hyperpigmentatie te verminderen
 • Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant wat de schadelijke effecten van zonlicht kan neutraliseren
 • Kurkuma: Kurkuma heeft blekende eigenschappen wat kan helpen tegen hyperpigmentatie
 • Aloe Vera: Aloe Vera werkt goed tegen hyperpigmentatie doordat het bepaalde polysacchariden bevat. Het verwijdert dode cellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen hyperpigmentatie ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van hyperpigmentatie niet het einde van de wereld is. Ook na een behandeling kunnen er vlekjes terugkeren en dat je rekening moet houden met factoren die pigmentaanmaak stimuleren, zoals zonlicht. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je gezicht en krijg je het gevoel dat het je beperkt in je dagelijks functioneren? Soms is een behandeling niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Er zijn geen schalen beschikbaar voor hyperpigmentatie. Kijk hieronder bij de voor- en na foto’s om een idee te krijgen over de resultaten van behandelingen tegen hyperpigmentatie. Bedenk wel dat elke huid anders is en je het beste advies en meest passende informatie krijgt in een persoonlijk consult.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Een aantal vragen die je zou kunnen hebben zijn de volgende?

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voors en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken je gezicht en je huid. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Of er sprake is (geweest) van melasma gedurende de zwangerschap
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van hyperpigmentatie

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN HYPERPIGMENTATIE?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en kleur van de hyperpimentatie. Helaas stopt het verouderingproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de hyperpigmentatie minder is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.