Menu

Behandeling van overmatig zweten

Welke behandeling tegen overmatig zweten is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

WAT IS OVERMATIG ZWETEN?

Overmatig transpireren wordt in 3 groepen verdeeld, die we hierna behandelen. Het is goed om te weten in welke groep je zit, omdat zowel de oorzaken als de behandeling voor elke groep anders zijn.

 • Primaire gelokaliseerde hyperhidrose: Hierbij zweet je overmatig op één bepaald punt van het lichaam.
 • Secundaire gelokaliseerde hyperhidrose: Dit is een zeldzame vorm, omdat de reden waarom een bepaald deel van het lichaam overmatig gaat zweten bekend is.
 • Gegeneraliseerde hyperhidrose: Dit wil zeggen dat je over je hele lichaam meer dan normaal transpireert.

Het vervolg van deze pagina gaat alleen over primaire gelokaliseerde hyperhidrose.

HOEVEEL MENSEN HEBBEN ER LAST VAN?

1-3% van de algemene bevolking heeft er last van. Bij eenderde van de betrokkenen zijn de klachten zo ernstig dat ze hulp vragen van de huisarts.

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe voorhoofdrimpels eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

WAT ZIJN DE TEKENEN VAN OVERMATIG ZWETEN?

Primaire hyperhidrose komt over het algemeen voor bij gezonde personen en is meestal beperkt tot oksels, handpalmen, voetzolen, gelaat en/of liezen. Om de diagnose te kunnen stellen moet het overmatig zweten langer dan zes maanden bestaan en moeten ten minste vier van de volgende criteria aanwezig zijn:

 

 • lokalisatie zijn oksels, handpalmen, voetzolen en of gelaat;
 • het is symmetrisch en komt aan beide kanten van het lichaam voor;
 • afwezigheid van nachtzweten;
 • wekelijkse episodes;
 • de symptomen beginnen vóór het 25e levensjaar;
 • positieve familieanamnese;
 • het zweten beïnvloedt of beperkt het dagelijks leven.

GRADEN

De internationale hyperhidrosis vereniging heeft een schaal (HDSS scale) ontwikkeld, waarmee is aan te geven in welke mate u de klachten heeft.

 1. Mijn zweetprobleem valt anderen nooit op en beïnvloedt nauwelijks mijn dagelijkse activiteiten.
  2. Mijn zweten is draaglijk, maar beïnvloedt soms mijn dagelijkse activiteiten.
  3. Mijn zweten is nauwelijks aanvaardbaar en beïnvloedt vaak mijn dagelijkse activiteiten.
  4. Mijn zweten is onaanvaardbaar en beïnvloedt altijd mijn dagelijkse activiteiten.

Onze arts wil tijdens het consult weten in welke mate je onder het probleem gebukt gaat.

WANNEER ZOU JE IETS AAN DE VOORHOOFDRIMPELS KUNNEN DOEN?

Overmatig transpireren is geen ernstige ziekte. Wel is het heel vervelend en kan het ervoor zorgen dat mensen zich onzeker voelen en zich schamen. Zwetende handpalmen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je altijd een natte, klamme hand geeft. Het kan ook zorgen voor problemen op je werk. Bijvoorbeeld doordat vocht op papieren druppelt, of dat je moeilijk een machine kunt bedienen doordat je handen steeds ‘nat’ zijn.
Zwetende oksels kunnen ervoor zorgen dat je je schaamt voor je uiterlijk en dat je je een paar keer per dag moet omkleden.

Overmatig zweten kan er ook toe leiden dat mensen bang zijn om zich in het openbaar te vertonen en, bijvoorbeeld, minder gaan sporten.

Behalve dat je meer zweet produceert dan normaal, doen er zich bijna nooit andere verschijnselen voor. Heel soms wordt de huid aangetast en is hij geïrriteerd en gevoelig voor infecties. Er bestaat een risico dat je eczeem krijgt op de geïnfecteerde huid.

Klik op ‘oorzaken en risicofactoren’ om meer te weten te komen over de oorzaken en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT OVERMATIG ZWETEN?

De oorzaak van overmatig zweten is meestal onbekend en daarom spreekt men ook wel van ideopatische hyperhidrosis of primaire hyperhidrosis. De oorzaak van ‘gewoon’ zweten is een hogere temperatuur van het lichaam. Je zenuwen geven als gevolg van de warmte een signaal aan de zweetklieren om zweet te produceren. Apocriene zweetklieren produceren vanaf de puberteit continue zweet, ongeacht de temperatuur of emoties. Overmatig zweten betekent dat je meer zweet dan logischerwijs nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting.

Als het overmatig zweten het gevolg is van een andere aandoening, dan spreken we van een secundaire hyperhidrosis. De volgende aandoeningen kunnen bijvoorbeeld leiden tot secundaire hyperhidrosis:

 • Acromegalie
 • Tuberculose
 • Hartziekten
 • Psychiatrische aandoeningen.
 • Carcinoid syndroom
 • Kanker
 • Overmatige activiteit van de schildklier
 • Bepaalde medicijnen.
 • Een longaandoening.

Klik op ‘mogelijkheden’ om meer te weten te komen over de mogelijkheden tot behandeling.

Mogelijkheden

Er zijn 4 mogelijke behandelingen:
1. Aluminiumchloride-zeep en deo’s. Deze methode werkt erg kort en met wisselend succes.
2. Medicatie (bijv. anticholinergica als oxybutynine). Nadeel is dat het ook wisselend werkt en de risico’s op bijwerkingen behoorlijk zijn. In Amerika is deze medicatie voor overmatig transpireren verboden.
3. Operatief verwijderen van zweetklieren. Het volledig verwijderen van een functioneel mechanisme staan wij (nog) niet achter.
4. Injecteren met spierontspanner tegen hyperhidrosis. Deze methode werkt 6 tot 9 maanden.

Onze ervaren arts injecteert u met spierontspanners zoals Botox, Azallure of Bocouture. Dit is een succesvolle en veilige behandeling. Hij kan zowel bij de handen als de oksels worden toegepast. Het behandelen van handen wordt soms als zeer pijnlijk ervaren.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Veel zweten kan je leven behoorlijk beïnvloeden en belemmeren. Eenvoudige tips tegen zweten kunnen je helpen:

 • Zeepresten goed wegspoelen.
 • Jezelf regelmatig wassen.
 • Draag katoenen en/of wollen kleding.
 • Wissel regelmatig van kleren.
 • Droog goed af.
 • Gebruik deodorant tegen de geur of een antitranspirant tegen het zweten zelf.
 • Okselpads kun je in je kleding plakken. Ze voorkomen dat je zweetplekken in je kleding krijgt, daar waar je oksels zitten.

Voor zweetvoeten geldt bovendien:

 • Loop vaak op blote voeten.
 • Draag leren schoenen.
 • Trek dagelijks schone sokken aan.

Als je aanleg hebt voor zweetvoeten, is goed schoeisel het eerste middel om het tegen te gaan. Goede schoenen (van leer) zorgen dat je voeten kunnen ademen. Dus ook liever geen plastic zolen. Draag katoenen of wollen sokken die je geregeld verwisselt. Was je voeten elke dag en droog ze goed af. Je kunt daarna talkpoeder erop strooien, wat vocht opneemt. Gebruik eventueel een anti-transpiratiespray. In de schoenenwinkel en bij de schoenmaker kun je speciale zooltjes kopen die de geur verminderen.

Klik op ‘verwachtingen’ om meer te weten te komen over wat je kunt verwachten van de behandeling.

Verwachtingen

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VOOR OVERMATIG ZWETEN?

Veel vrouwen en mannen zijn je al voor gegaan en hebben zich bij ons laten behandelen met een goed resultaat.

WELKE RESULTATEN KAN IK DAN VERWACHTEN?

Een botulinetoxine injectie is een methode die goed helpt bij overmatige transpiratie onder de oksels. Je krijgt een injectie net onder de huid van het betreffende gebied. Botulinetoxine werkt in op de zenuwen die er verantwoordelijk voor zijn dat de zweetklieren werken. Botox wordt niet gebruikt om transpireren van handpalmen of het gezicht te stoppen. Het risico is te groot dat daardoor ook andere zenuwen worden aangetast.

Nadeel van Botox is, dat het maar 4 tot 12 maanden werkt. De behandeling zal dus regelmatig herhaald moeten worden.
Een aantal mensen krijgt na toediening een paar dagen last van een soort ‘griepverschijnselen’. Heel soms kan er ook een allergische reactie optreden. Verder is een botoxbehandeling niet goedkoop

Het beste is daarom om tijdens een persoonlijk consult de arts jouw probleem voor te leggen zodat hij je kan vertellen welk resultaat jij kunt verwachten.

DE KOSTENCALCULATOR

Voor overmatig zweten is nog geen kostencalculator aanwezig. De basis van deze tool is de indeling van alle problemen op een 3-puntschaal. Deze 3 punten zijn:

 • Licht (van dichtbij zichtbaar)
 • Matig (van 50 cm zichtbaar)
 • Ernstig (van 2 meter zichtbaar)

Op basis van deze ruwe indeling heeft dokter Meulenaar een inschatting gemaakt welke behandeling meestal de beste optie is en welke kosten je kunt verwachten. Je kunt de kostencalculator in de zijbalk van deze pagina vinden.

DIRECT EEN FOTO STUREN VIA FACEBOOK OF WHATSAPP

Een andere optie om te weten te komen wat wij voor jou kunnen betekenen, is door een berichtje te sturen met foto via WhatsApp of Facebook messenger. Dokter Meulenaar en zijn team beantwoorden al deze berichtjes zelf. Help ons een klein beetje door een telefoonnummer toe te voegen en aan te geven rond welke tijd wij je eventueel kunnen terugbellen.

 

Voor en na fotos

Er zijn op dit moment geen voor- en na foto’s

Voorbereiding

 • Stoppen met bloedverdunners – Gebruik je bloed verdunnende medicijnen, dan vertelt de arts je op welk moment je met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.
 • Medicatie en allergieën – Het is belangrijk je medicijngebruik van tevoren te melden aan je arts. Dit geldt ook voor allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult wat de behandelmogelijkheden zijn. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden.

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

 

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Veldhoven

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.