Menu

Behandeling van donkere kringen onder de ogen

Welke behandeling van donkere kringen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult bij dr. Meulenaar is GRATIS en geheel vrijblijvend.

Basisinformatie

Iedereen heeft wel eens last van donkere kringen onder de ogen – het komt voor bij mannen en vrouwen van alle rassen en leeftijden. Sommige mensen hebben er dagelijks last van. Dit kan uiterst vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je ziet er door de donkere kringen continu moe uit
 • Je durft niet meer naar buiten zonder concealer
 • Je voelt je onzeker als mensen naar je kijken
 • Mensen vragen constant aan je of jij je wel goed voelt of moe bent

Er zijn verschillende behandelingen die wij aanbieden voor donkere kringen. Die kunnen zorgen dat de kringen een stuk minder zichtbaar zijn of zelfs verdwijnen.

Behandelingen die wij aanbevelen zijn:

 • Een fillerbehandeling met een hyaluronzuur
 • Een behandeling met RSS-HA of light eyes
 • Een behandeling met Plexr

Bekijk onder het filmpje van dokter Meulenaar over de behandeling van de donkere kringen onder de ogen, de traangoot en wallen:

Lees verder onder het kopje ‘symptomen’ om meer te weten te komen over wat donkere kringen zijn en wanneer onze klanten er iets aan laten doen.

Symptomen

HOE ZIET JE NORMAAL ONDEROOGLID ERUIT?

Ondanks dat een normaal onderooglid donkere kringen kan bevatten, kunnen de kringen een minder frisse en gezonde uitstraling geven.

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE DONKERE KRINGEN KUNNEN DOEN?

Er zijn veel redenen waarom vrouwen zich laten behandelen aan de donkere kringen en deze zijn persoonlijk. De vrouwen die zich bij ons melden gaven o.a. de volgende redenen aan.

 • Ze vonden dat de donkere kringen een vermoeide uitstraling gaven
 • Ze waren het zat dat mensen steeds vroegen of ze slecht hadden geslapen
 • Ze vonden het vervelend dat ze elke keer hun kringen moesten camoufleren

Wat jouw reden ook is, je kunt iets aan die kringen laten doen als jij jouw donkere kringen storend vindt. Daardoor zul je een uitgeruste en frisse uitstraling krijgen en je weer een stuk aantrekkelijker voelen.

Kijk onder het kopje ‘oorzaken en risicofactoren’ om meer te weten te komen over wat donkere kringen veroorzaakt en waarom sommige mensen hier meer last van krijgen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT DONKERE KRINGEN ONDER DE OGEN?

In de meeste gevallen worden de donkere kringen veroorzaakt door pigment of bloedvaatjes die doorschemeren door de huid. De huid rondom de ogen (peri-orbitale huid) is het dunste stukje huid van je lichaam. De huid is hier ongeveer 0,5 mm dik terwijl de huid op de meeste plaatsen wel 2 mm dik is.

Er zijn verschillende oorzaken van donkere kringen:

 • Vermoeidheid. Een veelvoorkomende reden voor het onstaan van donkere kringen.
 • Huidtinten. Mensen met een donkere huidkleur kunnen last hebben van teveel pigment onder de ogen. Als je juist een heel lichte huid hebt, kunnen adertjes zichtbaar zijn die de donkere waas versterken.
 • Wallen, een slappe verouderde huid, en diepliggende ogen. Verergeren door een schaduweffect vaak de donkere kringen.
  Kijk voor meer informatie op de pagina over traangoot en wallen.
 • Hormonen: Ook van de menstruatie is bekend dat het donkere kringen kan verergeren.
 • Zonlicht: Teveel zonnebaden of onder de zonnebank liggen kan het teveel aan pigment verergeren.
 • Ziekten: Verschillende ziektebeelden en medicijnen kunnen donkere kringen verergeren. Een veelvoorkomend probleem is allergisch eczeem waar teveel aan gekrabd wordt. Maar ook andere ziekten die vermoeidheid veroorzaken, zoals bloedarmoede, kunnen aan vermoeidheid ten grondslag liggen. Bij het vermoeden op vermoeidheidsklachten door een onderliggende ziekte kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

Bron: Roh MR et al. 2009. Dermatol Surg 2009;35:1163–1171

Klik op het kopje ‘mogelijkheden’ om meer te weten te komen over wat je aan donkere kringen kan doen.

Mogelijkheden

Met een goede concealer of foundation kun je de kringen minder zichtbaar maken. Dit is echter van korte duur en moet je elke ochtend herhalen. Als donkere kringen je storen dan zijn er nu gelukkig genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Light Eyes Ultra: Mesotherapie met Light Eyes Ultra zorgt voor een opheldering van de huid. De behandeling geeft het mooiste effect als het gecombineerd wordt met een behandeling van de traangoot en wallen. De behandeling met Light Eyes Ultra moet 3 keer herhaald worden. Het effect houdt ongeveer een jaar aan. De prikjes zijn minimaal maar je kan er toch blauwe plekken van krijgen.

RRS-HA: RRS® HA Eyes is ontwikkeld voor de behandeling van wallen (vocht), donkere kringen, oppervlakkige rimpels en de verouderde huid. De oplossing bestaat uit hyaluronzuren gecombineerd met vitaminen, anti-oxidanten en ingrediënten die een blekend en stimulerend effect op de bloedcirculatie hebben.

Fillers: Door iets meer volume onder de ogen verdwijnt de schaduw onder de ogen. De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van de huid. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling houdt ongeveer 18 maanden aan.

Threads: Ook een draadlift met threads, zoals PDO-threads, is mogelijk bij de donkere kringen, traangoot en wallen. Voornamelijk kleine threads zijn geschikt voor dit gebied. Je hebt ongeveer 5 PDO-threads per oog nodig.Toch is dit niet de meest voor de hand liggende behandeling, omdat threads een minder voorspelbaar resultaat hebben. De resultaten variëren van matig tot heel goed. 

Plexr Soft SurgeryMet een Plexr behandeling kun je ook donkere kringen aanpakken. Puntsgewijs raakt de cosmetisch arts het gebied aan. Door deze ‘aanrakingen’ verstrakt de huid en ontstaat er ook meer huiddikte. Adertjes worden daardoor minder zichtbaar. Ook is het mogelijk met het Plexr apparaat lichtjes te strijken. Deze alternatieve aanpak biedt soms goede resultaten.

ZELF DONKERE KRINGEN VOORKOMEN

De kleur van je huid en diepliggende ogen zijn veroorzakers van donkere kringen. Veelal is dit aangeboren en kun niet veel doen om donkere kringen te voorkomen. Andere veroorzakers kun je wel voorkomen. 

Hier volgen nog enkele tips om je tegen donkere kringen te beschermen:

 • Voldoende slapen: Vermoeidheid en stress kunnen donkere kringen veroorzaken. Dit komt doordat de huid er dan wat bleker uitziet. Door voldoende te slapen kun je dus deze factor voorkomen.
 • Bescherm de huid met zonnebrand: Hoewel donkere kringen niet persé veroorzaakt worden door zonlicht is het wel belangrijk dit gebied te beschermen als je gaan zonnen. De huid onder de ogen is erg dus en dus ook kwetsbaar. Kies bijvoorbeeld een concealer met een ingebouwd zonnefilter of kies voor een zonnebrandcrème van SPF 30 of meer die je rondom de ogen mag gebruiken. 

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Veel crèmes beloven dat ze helpen tegen donkere kringen en wallen, maar deze werken vaak niet of nauwelijks. Onderzoek heeft uitgewezen dat crèmes met vitamine K, vitamine C en retinol de meeste kans hebben donkere kringen te doen verminderen.

Donkere cirkels rond de ogen kunnen wijzen op een tekort aan ijzer. Door het tekort aan ijzer wordt de huid bleker. Deze symptomen kun je bijvoorbeeld ook hebben wanneer je menstrueert of wanneer je zwanger bent. Het is dus verstandig voedingsmiddelen tot je te nemen die ijzer bevatten of te zorgen dat je met je voeding voldoende ijzer binnenkrijgt. Ook een tekort aan vitamine C, K, B6 en B12 kunnen lijden tot donkere kringen. Antioxidanten dragen bij aan de sterkte van je aderen. Het is dus belangrijk genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Deze zitten in veel groente en fruit, zoals bessen en uien.

Vermijd alcohol, roken en drugs. Het zorgt voor verstoring van je nachtrust, de doorbloeding en vochtverlies. Hierdoor kunnen sneller donkere kringen ontstaan.

Er zijn ook huismiddeltjes tegen donkere kringen of wallen. Komkommer, theezakjes of ijsklontjes onder je ogen kunnen inderdaad (tijdelijk) goed werken tegen donkere kringen of wallen. Het beste is een koude kompres op de gebieden te leggen. De kou vermindert de zwelling en de verkleuring.

Verwachtingen

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING?

Veel vrouwen zijn je al voor gegaan en hebben zich bij ons laten behandelen met een goed resultaat.

Desondanks kunnen soms sommige verwachtingen niet worden ingevuld. Het is daarom belangrijk om een goed beeld te hebben van wat je met een behandeling kan bereiken.

WELKE RESULTATEN KAN IK DAN VERWACHTEN?

Welke resultaten je kan bereiken zijn afhankelijk van de volgende elementen:

 • Ernst van het probleem (belangrijkste factor)
 • Soort donkere kringen
 • Andere ouderdomstekenen
 • Voorkeuren van de patiënt

Het beste is om tijdens een persoonlijk consult de arts jouw probleem voor te leggen. Hij kan vertellen welk resultaat jij kunt verwachten. Omdat wij vinden dat dit serieus moet gebeuren en een goed advies veel tijd en inzet kost, vragen we een bijdrage van 30 euro voor dit consult. Dit bedrag wordt daarentegen in mindering gebracht als je daadwerkelijk een behandeling bij ons doet. Als je je iets vrijblijvender wil oriënteren en/of een consult voor jou nog een te grote stap is, dan hebben we de volgende opties bedacht om je te helpen met het maken van een beslissing.

De kostencalculator

De basis van deze tool is de indeling van alle problemen op een 3-puntschaal. Deze 3 punten zijn:

Licht (van dichtbij zichtbaar) (evt. foto’s)
Matig (van 50 cm zichtbaar) (evt. foto’s)
Ernstig (van 2 meter zichtbaar) (evt. foto’s)

Op basis van deze ruwe indeling heeft dokter Meulenaar een inschatting gemaakt welke behandeling meestal de beste optie is en welke kosten je kunt verwachten. Je kunt de kostencalculator in de zijbalk van deze pagina vinden.

Direct een foto sturen via Facebook of WhatsApp

Een andere optie om te weten te komen wat wij voor jou kunnen betekenen, is door een berichtje te sturen met foto via WhatsApp of Facebook messenger. Dokter Meulenaar beantwoordt al deze berichtjes zelf. Help hem een klein beetje door een telefoonnummer toe te voegen en aan te geven rond welke tijd hij je eventueel kan terugbellen.

Wil jij weten welke resultaten zijn geboekt bij andere patiënten met hetzelfde probleem? Klik dan op voor en na foto’s.

 

Voor en na fotos

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

donkere-kringen-b-a-2

 

 

Wil jij weten hoe jij je optimaal kan voorbereiden op jouw behandeling? Klik dan op het kopje ‘voorbereiding’.

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Tijdens het lezen heb je je waarschijnlijk verschillende dingen afgevraagd, zoals: is deze behandeling wel iets voor mij? De cosmetisch arts kan tijdens een persoonlijk consult al jouw vragen beantwoorden en uitleggen welke behandeling het beste bij jou en jouw wensen past. Het is een goed idee om je vooraf in te lezen over verschillende behandelmogelijkheden. Schrijf al je vragen op zodat je deze kunt stellen aan je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mijn decolleté?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?Arts en patient
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?
 • Is de cosmetisch arts die mij behandeld wel ervaren en gecertificeerd?

 

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Een persoonlijk consult is hét moment om al jouw vragen te stellen, maar de cosmetisch arts zal ook aan jou verschillende vragen stellen. Zo kan hij een advies op maat geven en persoonlijk behandelplan voor jou opstellen. Deze vragen kan de cosmetisch arts stellen:

 • Wat zijn jouw wensen?
 • Wat verwacht je van een behandeling?
 • Wat is je eerdere ervaring met fillers, Plexr of Light Eyes Ultra?
 • Zit je vaak in de zon of ga je regelmatig onder de zonnebank?
 • Rook je of heb je vroeger gerookt?
 • Slik je medicijnen (in het bijzonder bloedverdunners)?

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Het is erg belangrijk om een cosmetisch arts te

Logo NVCG
Dr Meulenaar is gecertificeerd cosmetisch arts

kiezen die ervaren is en de juiste opleidingen heeft gehad. Ook de aansluiting bij de vakvereniging NCVG is van belang om de kwaliteit van jouw cosmetisch arts te achterhalen. Kies een arts die opgeleid is voor de behandeling die jij voor ogen hebt, zodat je een natuurlijk resultaat krijgt volgens jouw verwachting.

Wil je je nog meer verdiepen en weten welke bronnen wij hebben geraadpleegd? Of wil je weten hoe aanvullende vragen kan stellen? Klik dan op meer informatie.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.