Menu

Behandeling van ingevallen wangen

Welke behandeling aan de ingevallen wangen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Met het ouder worden verlies je volume in het gezicht, maar ook door (veel) gewichtsverlies kunnen de wangen veel volume verliezen. Dan heb je last van ingevallen wangen die je een zeer vermoeide uitstraling geven.

Iedereen krijgt met het ouder worden te maken met ingevallen wangen of mensen die zijn afgevallen hebben hier last van. Dit probleem komt dus bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je vindt dat je er vermoeid uitziet
 • Dat je je onzeker, lelijk en onaantrekkelijk voelt
 • Dat je vindt dat je er uitgehongerd uitziet
 • Dat je je schaamt voor je partner tijdens het vrijen
 • Dat je op de foto gaan vreselijk vindt

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de ingevallen wangen verminderen of zelfs helemaal wegnemen en het gezicht weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het toevoegen van volume met een filler zoals Sculpta, Radiesse of Princess Volume
 • Bij een licht volumeverlies kan het gebied gelift worden met een draadlift zoals PDO-threads of Happy lift

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe ingevallen wangen eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN DE WANGEN ERUIT?

Iedereen heeft wangen maar bij de ene persoon zijn ze meer ontwikkeld dan bij de ander. Ingevallen wangen kunnen een vermoeide en verouderde uitstraling geven. Volumeverlies bij de wangen kan daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan.

Naarmate je ouder wordt, verandert de vorm van je gezicht door volumeverlies van de wangen
Naarmate je ouder wordt, verandert de vorm van je gezicht door volumeverlies van de wangen

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE WANGEN KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals behandeling van de wangen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT VOLUMEVERLIES VAN DE WANGEN?

Naarmate je ouder wordt zullen je wangen volume verliezen, te vergelijken met een langzaam leeglopende ballon. Het eerste gebied waar deze ballon leegloopt is het midden van het gezicht. Dermatologen en cosmetisch artsen noemen jeugdige gezichten “de driehoek van de jeugd”. Dit betekent dat wanneer je het hoogte punt van de wangen verbindt van oor naar oor en de driehoek afmaakt door naar de kin te gaan, het breedste gedeelte van het gezicht tussen de wangen ligt. Naarmate je ouder wordt draait de driehoek zicht om. Zie ook bovenstaande afbeelding.

Volumeverlies bij de wangen wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje van dokter Meulenaar over de cosmetische behandelingen, waaronder de wangen:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van volumeverlies bij de wangen. Voor de wangen is meer nodig. Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor de wangen denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om volumeverlies bij de wangen te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

FillersHet mooiste effect wordt gerealiseerd door de filler Radiesse of een dikker hyaluronzuur zoals Princess Volume. Een nieuwe behandelmodaliteit is door te gebruik te maken van mesotherapie met Idebae en Revital Tonic. Dit kan een zeer goed alternatief zijn bij mensen die relatief veel vetvolume hebben in het gezicht waarbij inspuiting van een filler alleen maar de volheid in het gezicht zou versterken. Deze behandelingskuur zorgt voor verstrakking in het gezicht maar het is soms wel noodzakelijk om de behandeling te herhalen om een duurzamer netwerk van collageenvezels te realiseren. Ook andere fillers, zoals hyaluronzuren (Belotero , Restylane, Juvéderm, anderen) en biostimulatoren (Sculptra, Ellansé) kunnen goed worden gebruikt. Vaak laat een stijging van 1 ouderdomsgraad (zie onder) van de wangen ook een vermindering van de neuslippenplooi, de marionetlijnen en de hamsterwangen zien. Bij mensen met een zeer dunne huid kan er een aspect ontstaan waardoor er erg veel rimpels in het wanggebied ontstaan (craquele aspect). De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Threads: Met threads zoals PDO-threads of de Happy Lift kunnen de wangen goed worden behandeld. De threads zijn vooral geschikt wanneer er relatief veel volumeverlies is.

Face-lift: Een face-lift behandeling zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 tot 10 jaar aan. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om rimpels en volumeverlies te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Ingevallen wangen kunnen zorgen voor een vermoeide of sombere uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van rimpels niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Wangen schaal
Wangen schaal

Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Het effect valt in het gehele gezicht weg. Echter deze ene opschuiving heeft vaak een zeer goed effect op het tegengaan van de neuslippenplooi en de marionetlijnen.
 • 2 graden: Zeer goed realiseerbaar met een behandeling met Radiesse en/of Sculptra. Over het algemeen merkt je het op maar is het voor de meeste mensen is het niet opvallend.
 • 3 graden: Realiseerbaar. Je ziet het effect goed en het effect valt niet weg in het hele gezicht. Mensen kunnen iets opmerken maar kunnen niet goed verwoorden wat het effect is.
 • 4 graden: Dit is in het algemeen moeilijk realiseerbaar.

De resultaten die je kan behalen met fillers bij de wangen maakt dit behandelgebied zeer dankbaar. Je kunt namelijk door fillers bij de wangen te injecteren de neuslippenplooi en hamsterwangen verminderen, de kaaklijn en de hals verstrakken, en jukbeenderen beter uit te laten komen. Het geeft ook een glamoureuze uitstraling.

Een voorbeeld: Stel dat je wangen op dit moment een volume hebben zoals in graad 3. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 1 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2. Je wilt dus een verbetering van 2 graden.

Een filler-behandeling van de wangen begint bij ongeveer 210 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Er zijn (nog) geen foto’s beschikbaar voor deze indicatie.

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de wangen

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van wangen:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het gezicht
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek en expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE WANGEN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en mate van het volumeverlies. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de diepte van de wangen minder is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 6 tot 9 maanden zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.