Menu

Botox

Is de behandeling met Botox voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.
Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult bij dokter Meulenaar is GRATIS en geheel vrijblijvend.

Basisinformatie

Wat is het middel?

Botox (Botulinetoxine A) is een middel dat wordt gebruikt om spieren te ontspannen.
Het werkt preventief tegen rimpels en maakt mimische rimpels minder zichtbaar.

Wat zijn de mogelijkheden?

De indicatiegebieden zijn:

 • Fronsrimpel
 • Hals
 • Hangende oogleden
 • Kraaienpootjes
 • Marionetlijnen
 • Mondhoeken
 • Overmatig zweten
 • Wenkbrauwen

Wat kun je verwachten van het resultaat?

Botox werkt ongeveer 4 maanden na een eerste behandeling. Het effect kan langer aanhouden na meerdere behandelingen.

Mogelijkheden

Het middel kan voor de volgende indicaties worden gebruikt.

Fronsrimpel

De fronsrimpel is goed te behandelen met botox en is daarom meestal eerste keuze bij de behandeling van de fronsrimpel. Dit middel zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel: Zeer effectief bij fronsrimpels , de fronsrimpel gaat vaak meestal helemaal weg.
Nadeel: Relatief korte duur van resultaat van de behandeling.

Hals

De verticale strengen onder de kaaklijn ontstaan doordat de huidspier van de hals (platysma) steeds minder sterk wordt en hierdoor kan deze gaan plooien. Een botuline toxine zoals botox kan deze plooivorming tegengaan doordat de huidspier zich hierdoor ontspant.

Voordeel: Enige effectieve behandeling (naast plastische chirurgie) die er is voor de strengen van de huid.
Nadeel: Op loshangend vel heeft het geen effect, relatief kort behoud van resultaat.

Hangende oogleden

Door de spieren te verslappen die de wenkbrauwen naar beneden trekken gaan de wenkbrauwen wat meer naar boven waardoor ook de oogleden wat meer naar boven worden getrokken.wordt en hierdoor kan deze gaan plooien. Het effect houdt 3 – 9 maanden aan maar de huidslapte wordt niet tegengegaan

Voordeel: Frissere blik met minimale downtime.
Nadeel: Op loshangend vel heeft het geen effect.

Kraaienpootjes

De kraaienpootjes zijn goed te behandelen met een botuline toxine zoals botox. Het is daarom meestal eerste keuze bij de behandeling van de kraaienpootjes. Dit middel zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 7 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

Voordeel: Zeer effectief bij kraaienpootjes.
Nadeel: Herhaling is wenselijk.

Marionetlijnen

Een drupje Botox kan een subtiel effect geven op de marionetlijnen doordat het de spier die de mond een beetje naar onderen trekt goed kan ontspannen. Het effect van deze behandeling alleen is meestal niet groot genoeg om de marionetlijnen helemaal te laten verdwijnen. Het middel wordt vaak gebruikt in combinatie met andere middelen waarbij botox de werking van de andere middelen versterkt.

Voordeel: Botox voor deze indicatie is een zeer kleine behandeling met minimale downtime en lage kosten.
Nadeel: Het effect is subtiel. Meestal zijn andere behandelen ook nodig om het gewenste effect te bereiken.

Mondhoeken

Een drupje Botox kan een subtiel effect geven op de mondhoeken doordat het de spier die de mond een beetje naar onderen trekt goed kan ontspannen. Het effect van deze behandeling alleen is meestal niet groot genoeg om de mondhoeken helemaal te laten verdwijnen. Het middel wordt vaak gebruikt in combinatie met andere middelen waarbij botox de werking van de andere middelen versterkt.

Voordeel: Botox voor deze indicatie is een zeer kleine behandeling met minimale downtime en lage kosten.
Nadeel: Het effect is subtiel. Meestal zijn andere behandelen ook nodig om het gewenste effect te bereiken.

Overmatig zweten

Injecteren met spierontspanner tegen overmatig zweten (hyperhidrosis). Deze methode werkt 3 tot 9 maanden

Voordeel: Het effect van deze behandeling is vaak zeer goed. Men heeft 3 tot 9 maanden nagenoeg geen klachten van te veel zweten.
Nadeel: De behandeling zal geregeld moeten worden herhaald en de prikjes kunnen pijnlijk zijn.

Wenkbrauwen

Botox is een zeer goed middel om laaghangende wenkbrauwen te behandelen. Het is geschikt voor mensen die een subtiele lift van de wenkbrauwen willen. Het houdt ongeveer 3-6 maanden aan.

Voordeel: Subtiele lift, korte hersteltijd, werkt ook op de fronsrimpel.
Nadeel: Botox houdt tussen 3-9 maanden aan.

Risico's

Is het veilig?

Botoxinjecties zijn veilig als ze worden uitgevoerd door een ervaren arts. Botox kan langdurig gebruikt worden zonder dat het invloed heeft op je algemene gezondheid.

Wat zijn de bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling of blauwe plekken op de injectieplaats, hoofdpijn of griepachtige symptomen.

Wat zijn de risico’s?

De risico’s met deze behandeling zijn nauwelijks tot niet aanwezig.

Voor- en nazorg

WAT MOET MIJN ARTS WETEN?

Als je eerder met botox bent behandeld moet je de arts vertellen waarom je naar een andere arts bent gegaan en moet je proberen te achterhalen met welk middel en met welke dosering je behandeld bent. De dokter moet ook weten of je bloedverdunners gebruikt. Hij kan met je bepraten of het slim is om deze medicijnen tijdelijk te stoppen om zo de kans op blauwe plekken te voorkomen. Vertel ook aan de arts of je spierontspannende middelen, slaappillen of anti-allergie pillen slikt.

SNELLER HERSTELLEN VAN EEN BEHANDELING?

Als je snel blauwe plekken krijgt kan je tijdelijk Arnica slikken. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist. We adviseren je om 4 uur te wachten met sporten. Het gebruik van make-up om blauwe plekjes te camoufleren is toegestaan.

BETER RESULTAAT KRIJGEN VAN EEN BEHANDELING MET BOTOX?

Het uiteindelijke resultaat kan verbeterd worden door duidelijk aan te geven wat je van de behandeling verwacht. De dokter zal tijdens het spuiten vaak voelen waar precies de spieren lopen.

WAT VERTEL IK AAN MIJN OMGEVING?

Het is verstandig om openheid te geven aan je familie dat je een botoxbehandeling wil ondergaan. Als je naaste familie niet weet dat je een behandeling hebt ondergaan kunnen zij ongerust raken als je thuis komt met een blauwe plek.

Verwachtingen

Verwachtingen?

VOOR DE BEHANDELING

Voordat er een spuit gezet wordt is het belangrijk dat de arts je medische geschiedenis doorneemt en dat hij al je vragen gaat beantwoorden. Net zoals bij elke behandeling met een filler, kan de behandeling oncomfortabel aanvoelen en met pijn gepaard gaan. Bespreek deze zorgen met je behandelend arts, omdat er effectieve manieren zijn om dit tegen te gaan.
Bijvoorbeeld:

 • door een verdovend middel te injecteren in de huid
 • door een verdovende zalf te smeren 5 tot 10 minuten vóór de behandeling.

Een allergietest is niet noodzakelijk.

TIJDENS DE BEHANDELING

De arts gebruikt zeer dunne naaldjes om kleine hoeveelheden botox te injecteren in de huid en spieren. Hoeveel injecties nodig zijn hangt af van:

 • de omvang van het gebied dat wordt behandeld
 • de diepte van de rimpel
 • het effect wat je wenst te bereiken

Botox-injecties worden meestal gedaan in de behandelkamer van de arts. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten als je de eerste keer bij de arts bent. Een herhaalbehandeling duurt korter.
Bekijk het filmpje van 3 vrouwen die botox voor het eerst proberen.

NA DE BEHANDELING

Je kan direct na de behandeling je normale dagelijkse activiteiten direct hervatten. Wees voorzichtig met het wrijven of masseren van het behandelde gebied. Hierdoor kan Botox naar een ander gebied worden verplaatst. Wacht 4 uur met sporten na de behandeling.

Voor en na foto's

WANNEER ZIE IK RESULTAAT?

Botuline toxine begint meestal een paar dagen na de behandeling te werken. Het optimale effect is pas na 14 dagen zichtbaar.

Meer informatie

We hebben zorg besteed om deze tekst voor jou te kunnen schrijven. Deze tekst is geen vervanging voor een medisch consult die bij ons gratis en vrijblijvend is.

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk dan kan je deze natuurlijk altijd stellen.

Als bron hebben wij de medische kennis van onze arts(en) gebruikt.