Menu

Behandeling van verticale liplijnjes

Welke behandeling van verticale liplijntjes is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Verticale liplijntjes zijn verticale rimpels rond de mond. Ze worden ook wel ‘streepjescode’, ‘plooirokje’ of ‘rokerslijntjes’ genoemd. Ze ontstaan bij zowel rokers als niet-rokers. Deze rimpels komen bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je liever niet op de foto gaat
 • Dat je vindt dat je er boos en vermoeid uitziet
 • Dat je je onzeker en onaantrekkelijk voelt
 • Dat je je schaamt tijdens het kussen met je partner of nieuwe ‘vlam’

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de verticale liplijntjes verminderen of zelfs helemaal wegnemen.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het vullen van de rimpels met een filler zoals Belotero, Restylane of Juvéderm
 • Het verstrakken van de huid met het behandelen door middel van plasma (Plexr methode)
 • Een draadlift met PDO-threads of Happy lift Boca

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe verticale liplijntjes eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN VERTICALE LIPLIJNTJES ERUIT?

Verticale liplijntjes kunnen je een wat verouderd uiterlijk geven. Ook kan het hinderlijk zijn bij het aanbrengen van lippenstift: de lippenstift gaat in de fijne lijntjes zitten. Verticale liplijntjes kunnen daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor.

Behandeling van de verticale liplijntjes kan zorgen voor een frissere uitstraling
Behandeling van de verticale liplijntjes kan zorgen voor een frissere uitstraling

WANNEER ZOU JE IETS AAN DE VERTICALE LIPLIJNTJES KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan je dus ook adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals die van de verticale liplijntjes.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT VERTICALE LIPLIJNTJES?

Verticale liplijntjes worden veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige factoren kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Dit geldt ook voor de bovenlippen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt huidveroudering en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert. Daarnaast zorgt de beweging die met de mond wordt gemaakt tijdens het roken voor de vorming van verticale liplijntjes.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals het tuiten van de lippen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een spieren rondom de mond wordt bewogen ontstaan er een groeven onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje van dokter Meulenaar over de behandeling van de verticale liplijntjes met de filler Ellansé*

* Door het verschijnen van de monofasische hyaluronzuren zoals Belotero en Princess filler en de zeer goede resultaten die we kunnen behalen op de verticale liplijntjes wordt in onze praktijk niet meer zo vaak Ellansé gebruikt.

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen fijne lijntjes verminderen maar het helpt vrijwel nooit om de verticale liplijntjes te laten verdwijnen. Voor de verticale liplijntjes is meer nodig. Voor de verticale liplijntjes kan je aan de volgende behandelopties denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om de verticale liplijntjes te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Fillers: De verticale liplijntjes zijn goed te behandelen met fillers zoals monofasische hyaluronzuren (Belotero, Princessof biostimulatoren (Ellansé). Belotero en Princess zijn hét middel om van je rokerslijntjes af te komen. De fillers worden geïnjecteerd in de rimpeltjes op de bovenlip. Hierdoor worden rimpels opgevuld en gladgestreken. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 9 maanden tot 12 maanden herhaald worden.

Threads: Threads zoals PDO-threads helpen ook tegen de verticale liplijntjes. De threads zijn vooral geschikt voor mensen die liever geen fillers gebruiken en worden in combinatie met andere behandelgebieden toegepast. Het effect houdt 10-16 maanden en is gebaseerd op lichte immobilisatie van de spieren en het stimuleren van collageen. Je hebt voor een goed effect minimaal 5-10 threads nodig.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om verticale liplijntjes te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen en je huid te beschermen met zonnebrand. Wees bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden. Stop met roken.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Verticale liplijntjes kunnen zorgen voor een vermoeide of verdrietige uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van verticale lipijntjes niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Verticale liplijntjes dynamisch schaal
Verticale liplijntjes dynamisch schaal

Verticale liplijntjes statisch schaal
Verticale liplijntjes statisch schaal

Het menselijk oog ziet in het lipgebied de kleinste verschillen en vraagt daarom het meest van het artistieke gevoel van de cosmetisch arts om een harmonieus geheel te maken. Dit maakt het lipgebied, inclusief de verticale liplijntjes, één van de leukste indicaties om te behandelen. Het mooiste effect wordt bereikt door hyaluronzuren van verschillende diktes te gebruiken.

Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Het effect valt in het gehele gezicht weg. Echter deze ene opschuiving heeft vaak een zeer goed effect op de marionetlijnen en is daarvoor vaak essentieel.
 • 2 graden: Zeer goed realiseerbaar met een behandeling met verschillende fillers. Over het algemeen merk je het op maar voor de meeste mensen is het niet opvallend. Voor een succesvolle behandeling is herstel van de normale lipanatomie vaak essentieel.
 • 3 graden: Realiseerbaar. Je ziet het effect goed en het effect valt niet weg in het hele gezicht. Mensen kunnen iets opmerken maar kunnen niet goed verwoorden wat het effect is. De behandeling moet in 2 sessies gedaan worden.
 • 4 graden: Dit is erg moeilijk realiseerbaar met alleen injectables. Er zullen altijd wat kleine restrimpels te zien zijn. Te veel fillers kan ervoor zorgen dat de lipcontour en het philtrum ook uitgerekt raken. Dit is met name het geval wanneer er diepe verticale liplijntjes zijn en er veel filler nodig is. Wij adviseren dan om wat restrimpels te accepteren.

Een voorbeeld: Stel dat je verticale liplijntjes op dit moment een diepte hebben zoals in graad 4. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 2 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 4-2= 2. Je wil dus een verbetering van 2 graden.

Een filler-behandeling van de verticale liplijntjes begint bij ongeveer 200 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Een aantal vragen die je zou kunnen hebben zijn de volgende?

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voors en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en je mimiek. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de verticale liplijntjes

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van verticale liplijntjes:

 • Het zijprofiel van het gezicht
 • Verhouding onder- en bovenlip
 • Leeftijd van de patiënt
 • Of er een overbeet of een onderbeet van de kaken is
 • Hoe sterk of verzwakt zijn de lippen en mondstructuren (lipcontour, philtrum)
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE VERTICALE LIPLIJNTJES?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van veel factoren. Helaas stopt het verouderingsproces niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de verticale liplijntjes minder aanwezig zijn, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat bij de lippen 9 maanden tot 12 maanden aan. Op andere plekken blijft het effect langer behouden. Omdat de lippen constant bewegen, verdwijnt de filler sneller.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.