Menu

Behandeling van de fronsrimpel

Welke behandeling aan de fronsrimpel is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Door het verstrijken van de jaren is de huid minder elastisch en flexibel geworden. Door onbewuste bewegingen van de spieren gaat de huid rimpelen en ontstaat de fronsrimpel. De kleine, verticale rimpels tussen de wenkbrauwen en boven de neus zorgen voor een boze of verdrietige uitstraling met als gevolg:

 • Je bijna de hele dag probeert extreem te lachen om minder boos te lijken
 • Mensen continu aan je vragen waarom je zo boos bent
 • Jouw omgeving aan je vraagt wat er ig door je verdrietige blik
 • Jij echt boos of verdrietig wordt, omdat mensen continu ook denken dat je zo voelt

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de fronsrimpel verminderen of zelfs wegnemen en jou weer een vriendelijke blik geven.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Een spierontspanner met botuline toxine zoals Botox of Azzalure
 • Bij erg diepe rimpels kan een een behandeling met een spierontspanner in combinatie met een filler zoals Belotero, Restylane of Juvéderm een beter resultaat geven
 • De huid verstrakken met door middel van plasma (Plexr methode)
 • Een draadlift zoals PDO-threads of Happy lift

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe de fronsrimpel eruit ziet en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIET DE FRONSRIMPEL ERUIT?

De fronsrimpelzijn verticale rimpels op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen. Iedereen krijgt ermee te maken. Er zijn drie verschillende patronen:

 • Het V-patroon
 • Het U-patroon
 • Het Ω-patroon (omega patroon)

Door het ouder worden, is er minder collageen en elastine aanwezig die de huid soepel moet houden. Hoe minder collageen, hoe kwetsbaarder de huid en meer de fronsrimpels zichtbaar worden.

Fronsrimpel
Fronsrimpel

WANNEER ZOU JE IETS AAN DE FRONSRIMPEL KUNNEN DOEN?

Er zijn veel redenen waarom mannen en vrouwen zich laten behandelen aan de fronsrimpel en deze zijn persoonlijk. De mensen die zich bij ons melden gaven o.a. de volgende redenen aan.

 • Ze vonden dat de fronsrimpel hen een verdrietige uitstraling gaven
 • Ze waren het zat dat mensen steeds vroegen of ze boos waren
 • Ze kregen heftige reacties als ze iets zeiden, omdat anderen denken dat ze geïrriteerd zijn
 • Ze voelden zich niet begrepen en zaten daardoor niet lekker in hun vel
 • Ze wilden zich weer aantrekkelijk en vrolijk voelen

Wat jouw reden ook is, je kunt iets aan die boze blik doen als jij je stoort aan je fronsrimpel. Daardoor zul je een uitgeruste en frisse uitstraling krijgen en je weer een stuk aantrekkelijker voelen.

Kijk onder het kopje ‘oorzaken en risicofactoren’ om meer te weten te komen over wat de fronsrimpel veroorzaakt en waarom sommige mensen hier meer last van krijgen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT DE FRONSRIMPEL?

De fronsrimpel wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kun je beïnvloeden en sommige niet:

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is kwetsbaarder en wordt steeds minder rekbaar. Door regelmatig (en onbewust) de spieren in het gebied te bewegen, gaat de huid rimpelen. Daardoor blijven op lange termijn de plooien van het fronsen zichtbaar.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht (UV-licht). Dit licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. UV-licht breekt namelijk het bindweefsel af waarin collageen en elastinevezels aanwezig zijn. Die houden de huid stevig. Zonder die ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groef onder de huid. De ouder wordende huid is daar steeds minder goed bestand tegen. Veel van de bewegingen maak je onbewust. Het heeft dus geen zin om te stoppen met lachen en fronsen.

Bekijk onder het filmpje over de fronsrimpel:

Klik op ‘mogelijkheden’ om meer te weten te komen over wat je aan fronsrimpels kunt doen.

Mogelijkheden

Als jij de rimpels storend vindt, zijn er nu gelukkig genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Voor de fronsrimpel kan je aan de volgende behandelopties denken:

Spierverslappende middelen (botuline toxines): De fronsrimpel is opvallend goed te behandelen met een botuline toxine zoals BotoxAzallure of Bocouture. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Het is belangrijk om de behandeling met enige regelmaat te herhalen om het resultaat te behouden.

FillersHeb je een erg diepe rimpel? Dan is alleen een spierontspanner vaak niet genoeg. Dan kan die behandeling het beste aangevuld worden met een filler. Belotero is een goede keuze voor de fronsrimpel. Andere fillers, zoals Restylane, Juvéderm en dergelijke geven iets meer risico. Je kunt na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Threads: Threads zoals PDO-threads of Happy lift kunnen ook helpen tegen de fronsrimpel. De threads zijn vooral geschikt voor mensen die liever geen botox gebruiken. De resultaten zijn er wisselend en variëren van matig tot erg goed. Het effect houdt 10-16 maanden en is gebaseerd op het stimuleren van collageenaanmaak. Je hebt voor een goed effect minimaal 5-10 threads nodig.

Plexr Soft Surgery: Voor een oppervlakkige fronsrimpel kan Plexr worden gebruikt. Met het apparaat raakt de cosmetisch arts een klein gebied aan. Onder de huid trekken huidvezels samen waardoor er een strakker en liftend effect ontstaat. Door op heel veel plaatsen bij de fronsrimpel het gebied ‘aan te raken’, trekken de vezels in het hele gebied samen. Het kan nodig zijn deze behandeling te herhalen. Het wordt aangeraden tijdens de eerste behandeling ook een beetje botox te gebruiken om de spieren te ontspannen en het resultaat de eerste keer te vergroten.

ZELF DE FRONSRIMPEL VOORKOMEN

Man die zonnebrand aanbrengt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch is het erg lastig om de fronsrimpel te voorkomen, maar je kunt wel zorgen dat de rimpels niet eerder ontstaan door je huid goed te verzorgen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of 50 tegen UV-A en UV-B zonlicht. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur.
 • Smeer altijd zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.

WAT WERKT NIET

Op de markt zijn verschillende crèmes, lotions, en pads te vinden, maar deze zijn nooit effectief in het tegengaan van fronsrimpels. Daar is meer voor nodig. Veel mensen denken dat ze de fronsrimpel kunnen voorkomen door niet meer te lachen en fronsen. Dit werkt echter niet. De bewegingen die de spieren in het gebied maken, zijn onbewust en kun je dus niet voorkomen.

Klik op ‘verwachtingen’ om meer te weten te komen over hoe tevreden mensen zijn met deze behandeling en wat je kunt verwachten van de behandelingen.

Verwachtingen

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING AAN DE FRONSRIMPELS?

Veel vrouwen en mannen zijn je al voor gegaan en hebben zich bij ons laten behandelen met een goed resultaat. Van die mensen horen wij dat ze weer durven te lachen, op de foto durven gaan en zich lekkerder in hun vel voelen.

WELKE RESULTATEN KAN IK DAN VERWACHTEN?

Welke resultaten je kan bereiken zijn afhankelijk van de volgende elementen:

 • Ernst van het probleem (belangrijkste factor)
 • Andere ouderdomstekenen
 • Voorkeuren van de patiënt

Het beste is daarom om tijdens een persoonlijk consult de arts jouw probleem voor te leggen zodat hij je kan vertellen welk resultaat jij kunt verwachten. Omdat wij vinden dat dit serieus moet gebeuren en een goed advies veel tijd en inzet kost, vragen we een bijdrage van 30 euro voor dit consult. Dit bedrag wordt daarentegen in mindering gebracht als je daadwerkelijk een behandeling bij ons doet. Als je je iets vrijblijvender wil oriënteren en/of een consult voor jou nog een te grote stap is, dan hebben we de volgende opties bedacht om je te helpen met het maken van een beslissing.

DE KOSTENCALCULATOR

De basis van deze tool is de indeling van alle problemen op een 3-puntschaal. Deze 3 punten zijn:

 • Licht (van dichtbij zichtbaar) (evt. foto’s)
 • Matig (van 50 cm zichtbaar) (evt. foto’s)
 • Ernstig (van 2 meter zichtbaar) (evt. foto’s)

Op basis van deze ruwe indeling heeft dokter Meulenaar een inschatting gemaakt welke behandeling meestal de beste optie is en welke kosten je kunt verwachten. Je kunt de kostencalculator in de zijbalk van deze pagina vinden.

DIRECT EEN FOTO STUREN VIA FACEBOOK OF WHATSAPP

Een andere optie om te weten te komen wat wij voor jou kunnen betekenen, is door een berichtje te sturen met foto via WhatsApp of Facebook messenger. Dokter Meulenaar beantwoordt al deze berichtjes zelf. Help hem een klein beetje door een telefoonnummer toe te voegen en aan te geven rond welke tijd hij je eventueel kan terugbellen.

 

Wil jij weten welke resultaten zijn geboekt bij andere patiënten met hetzelfde probleem? Klik dan op ‘voor en na foto’s’.

Voor en na fotos

Om je een beeld te geven van resultaten die mogelijk zijn, vind je hieronder een aantal voor en na foto’s.

 

Wil jij weten hoe jij je optimaal kan voorbereiden op jouw behandeling? Klik dan op ‘voorbereiding’.

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Tijdens het lezen heb je je waarschijnlijk verschillende dingen afgevraagd, Arts en patientzoals: is deze behandeling wel iets voor mij? De cosmetisch arts kan tijdens een persoonlijk consult al jouw vragen beantwoorden en uitleggen welke behandeling het beste bij jou en jouw wensen past. Het is een goed idee om je vooraf in te lezen over verschillende behandelmogelijkheden. Schrijf al je vragen op zodat je deze kunt stellen aan je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mijn fronsrimpels?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?
 • Is de cosmetisch arts die mij behandeld wel ervaren en gecertificeerd?

 

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Een persoonlijk consult is hét moment om al jouw vragen te stellen, maar de cosmetisch arts zal ook aan jou verschillende vragen stellen. Zo kan hij een advies op maat geven en persoonlijk behandelplan voor jou opstellen. Deze vragen kan de cosmetisch arts stellen:

 • Wat zijn jouw wensen?
 • Wat verwacht je van een behandeling?
 • Wat is je eerdere ervaring met spieronspanners met botuline toxine en fillers?
 • Zit je vaak in de zon of ga je regelmatig onder de zonnebank?
 • Rook je of heb je vroeger gerookt?
 • Slik je medicijnen (in het bijzonder bloedverdunners)?

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Het is erg belangrijk om een cosmetisch arts te kiezen die ervaren is en de juiste

Logo NVCG
Dr Meulenaar is gecertificeerd cosmetisch arts

opleidingen heeft gehad. Ook de aansluiting bij de vakvereniging NCVG is van belang om de kwaliteit van jouw cosmetisch arts te achterhalen. Kies een arts die opgeleid is voor de behandeling die jij voor ogen hebt, zodat je een natuurlijk resultaat krijgt volgens jouw verwachting.

 

Wil je je nog meer verdiepen en weten welke bronnen wij hebben geraadpleegd? Of wil je weten hoe aanvullende vragen kan stellen? Klik dan op ‘meer informatie’.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.