Menu

Behandeling van de kaaklijn

Welke behandeling van de kaaklijn is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Bij het ouder worden denken we vaak aan rimpels, maar ook gaat de huid steeds meer hangen. Dat komt door volumeverlies en de huid die kwetsbaarder is geworden. Er ontstaat een hangende kaaklijn. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je er ouder uitziet dan jij je voelt
 • Dat jij vindt dat je een een mannelijke uitstraling hebt
 • Dat jij je ongemakkelijk, oud en onaantrekkelijk voelt
 • Dat jij je schaamt voor je partner tijdens het vrijen

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die het volumeverlies en de slappe huid verminderen of zelfs wegnemen om de kaaklijn weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het verminderen van het volumeverlies met de filler Radiesse of Sculptra
 • Het verstrakken van de rimpels met het behandelen door middel van plasma (Plexr methode)
 • Een draadlift met bijvoorbeeld PDO-threads of Happy lift

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe een hangende kaaklijn eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIET DE KAAKLIJN ERUIT?

Iedereen heeft een kaaklijn maar bij de ene persoon is deze van nature al meer ontwikkeld dan bij de ander. Naarmate men ouder wordt gaan vet en huid hangen onder een dunner wordende huid. Een mooie kaaklijn zorgt voor een V-vorm van het gezicht. Een uitgezakte of onderontwikkelde kaaklijn kan daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan.

Een sterke, hoekige kaaklijn (boven en een niet-hoekige, zwakke kaaklijn (onder)
Een sterke, hoekige kaaklijn (boven) en een zwakke, niet-hoekige kaaklijn (onder)

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE KAAKLIJN KUNNEN DOEN?

Van een slappe kaaklijn ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische behandelingen zoals behandeling van de kaaklijn.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT EEN ZWAKKE KAAKLIJN?

Naarmate je ouder wordt zullen je wangen volume verliezen, te vergelijken met een langzaam leeglopende ballon. Het eerste gebied waar deze ballon leegloopt is het midden van het gezicht. Hierdoor verdwijnt de V-vorm in het gezicht en is de kaaklijn minder scherp aanwezig. Dermatologen en cosmetisch artsen noemen jeugdige gezichten “de driehoek van de jeugd”. Dit betekent dat wanneer je het hoogte punt van de wangen verbindt van oor naar oor en de driehoek afmaakt door naar de kin te gaan, het breedste gedeelte van het gezicht tussen de wangen ligt. Naarmate je ouder wordt draait de driehoek zicht om. Een scherpe kaaklijn zorgt voor een driehoekig, V-vormig gezicht. Zie ook wangen en jukbeenderen. Verlies van de V-vorm van de kaaklijn wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Grote kauwspier: Sommige mensen hebben sterk ontwikkelde kauwspieren, door aanleg of door overmatig aanspannen (door bijvoorbeeld stress of gewoonte). Hierdoor ontstaat een rechthoekig gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt huidveroudering en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje van een collega cosmetisch arts over het behandelen van de kaaklijn:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van een zwakke kaaklijn. Voor de kaaklijn is meer nodig. Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor de kaaklijn denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om een zwakke kaaklijn te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten. Net zoals de behandeling van de mondhoeken en marionetlijnen vraagt de behandeling van de kaaklijn vaak om een full-face benadering omdat het veroorzaakt wordt door verouderingsprocessen in het hele gezicht. Voor deze full-face benadering is vaak een combinatietherapie van verschillende injectables nodig.

Spierverslappende middelen (botuline toxines): In het geval van een te grote kauwspier is een behandeling met Botox of een andere vorm van botuline toxine zoals Azzalure of Bocouture erg effectief. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt neemt de grootte van de spier af en wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Herhaalbehandelingen zijn nodig om het resultaat te behouden. Door grondig het contractiepatroon van de kauwspieren te onderzoeken wordt het mooiste resultaat bereikt. Een goede cosmetisch arts let ook op de vorm van het gezicht als geheel om de V-vorm terug te krijgen.

Mesotherapie: Een nieuwe behandelmodaliteit is door te gebruik te maken van mesotherapie met IdebaeRevital Tonic en Proshock Plus. Dit kan een zeer goed alternatief zijn bij mensen die relatief veel vetvolume hebben in het gezicht waarbij inspuiting van een filler alleen maar de volheid in het gezicht zou versterken. Deze behandelingskuur zorgt voor verstrakking in het gezicht maar het is wel noodzakelijk om de behandeling minimaal 3 keer te herhalen om een duurzamer netwerk van collageenvezels te realiseren. Het effect houdt dan ongeveer 6-12 maanden aan.

FillersEen mooi effect kan worden gerealiseerd door een biostimulator zoals Sculptra, Ellansé of Radiesse te gebruiken. Ook andere fillers op basis van hyaluronzuur zoals Restylane of Juvéderm kunnen worden gebruikt.  De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Threads: Met threads zoals PDO-threads (Barbs) of de Happy Lift kan de kaaklijn zeer goed worden behandeld. De threads zijn vooral geschikt wanneer er relatief veel volumeverlies is en er erg veel hangende huid is. Het effect houdt ongeveer 18 maanden aan met de PDO-threads en met de Happy Lift kan het effect ongeveer 3 maanden aanhouden.

Face-lift in combinatie met lipofilling en/of liposculptuur: Een face-lift behandeling zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 tot 10 jaar aan. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF een slappe kaaklijn VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om volumeverlies en een hangende huid te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Span je je kauwspieren veel aan? Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden. Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Een zwakke kaaklijn kan zorgen voor een vermoeide of sombere uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van rimpels niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Kaaklijn schaal
Kaaklijn schaal

Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Het effect valt in het gehele gezicht weg. Echter deze ene opschuiving heeft vaak een zeer goed effect op de marionetlijnen en is voor die behandeling vaak essentieel.
 • 2 graden: Zeer goed realiseerbaar met een behandeling met verschillende fillers en verstrakkende mesotherapie. Over het algemeen merk je het op, maar voor de meeste mensen is het niet opvallend. Het is belangrijk om te realiseren dat om een natuurlijk effect te krijgen de focus niet alleen op directe inspuiting van fillers bij de kaken moet liggen. Het is bij de kaaklijnen essentieel dat men een bepaalde trek realiseert. Hiervoor moet men liquid facelift-technieken gebruiken.
 • 3 graden: Moeilijk realiseerbaar. Om dit effect te genereren moeten meerdere delen van het gezicht worden behandeld. De afzonderlijke behandelresultaten kunnen vaak niet herkend worden maar het effect op het gezicht is zeer duidelijk. Het afzonderlijke effect van de kaaklijn is voor jou en je omgeving duidelijk. Het is belangrijk om te realiseren dat om een natuurlijk effect te krijgen de focus niet alleen op directe inspuiting van fillers in alleen de kaaklijnen moet zijn. Het is bij de kaaklijn essentieel dat men een bepaalde trek realiseert. Hiervoor moet men liquid facelift-technieken gebruiken.
 • 4 graden: Dit is eigenlijk niet te realiseren met alleen injectables. Bij deze behandelwens is vaak een chirurgische operatie niet te vermijden. Een volledige liquid facelift benadering met huidverstrakkende mesotherapie is essentieel om het maximale effect te bereiken eventueel gecombineerd met pdo threads zoals de barbs of de happy lift. Hierdoor hoeft de plastisch chirurg een minder agressieve facelift uit te voeren. De combinatie van injectables en een lichte verstrakkende operatie geeft het beste en meest natuurlijke resultaat. Wat extra verstrakking is ook te realiseren door een matig diepe tot diepe peeling van de huid.

Een voorbeeld: Stel dat je kaaklijn op dit moment een vorm heeft zoals in graad 3. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 1 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2.  Je wil dus een verbetering van 2 graden. Een behandeling van de kaaklijn begint bij ongeveer 450 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de kaaklijn

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van de kaaklijn:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het gezicht (kauwspieren)
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek/ expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE KAAKLIJN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en mate van het volumeverlies. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de kaaklijn scherper is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 6 tot 9 maanden zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.