Menu

Behandeling van neuslippenplooi

Welke behandeling aan de neuslippenplooi is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

De neuslippenplooi zijn de rimpels die lopen van de neus tot aan de mondhoeken. Ze worden ook wel de ‘lachlijn’ genoemd, maar zijn voor veel mensen zeker niet ‘om te lachen’. De neuslippenplooi kan zorgen voor een ouder uiterlijk, maar kan ook een verveelde of vermoeide blik geven. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je liever niet op de foto gaat
 • Dat je er ouder uitziet dan je je voelt
 • Dat je vaak de vraag krijgt of je moe of boos bent
 • Dat jij je oud, lelijk en minder aantrekkelijk voelt
 • Dat jij je schaamt voor je partner tijdens het vrijen

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de neuslippenplooi kan verminderen of zelfs helemaal wegnemen en het gezicht weer frisser en toonbaarder maakt.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het opvullen van de rimpels met een filler zoals Radiesse, Sculptra, Pincess Volume, Restylane of Juvéderm
 • Het verstrakken van de huid en rimpels door middel van plasma (Plexr methode)

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe de neuslippenplooi eruit ziet en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIET DE NEUSLIPPENPLOOI ERUIT?

De neuslippenplooi is al aanwezig vanaf de geboorte, maar wordt dieper rond je veertigste. Bij veel mensen zijn er aan de basis van de neuslippenplooi ook kleine rimpeltjes te zien. De schaduwen van deze rimpeltjes accentueren de neuslippenplooi. De zichtbaarheid van de rimpeltjes neemt toe door schade aan de huid door bijvoorbeeld zonlicht. Wanneer de neuslippenplooi helemaal doorloop tot onder de lippen, noem je dit marionetlijnen. Een diepe neuslippenplooi kan als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie.

Neuslippenplooi
De neuslippenplooi is al op jonge leeftijd aanwezig maar wordt dieper naarmate je ouder wordt

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE NEUSLIPPENPLOOI KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals behandeling van de neuslippenplooi.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT EEN DIEPE NEUSLIPPENPLOOI?

Een diepe neuslippenplooi wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje van een collega cosmetisch arts over de behandeling van de neuslippenplooi:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van een diepe neuslippenplooi. Voor de neuslippenplooi is meer nodig. Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor de neuslippenplooi denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om de neuslippenplooi te bestrijden. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

FillersHet mooiste effect wordt gerealiseerd door de filler Radiesse of een dikker hyaluronzuur zoals Princess Volume. Een nieuwe behandelmodaliteit is door te gebruik te maken van mesotherapie met Idebae en Revital Tonic. Dit kan een zeer goed alternatief zijn bij mensen die relatief veel vetvolume hebben in het gezicht waarbij inspuiting van een filler alleen maar de volheid in het gezicht zou versterken. Deze behandelingskuur zorgt voor verstrakking in het gezicht maar het is soms wel noodzakelijk om de behandeling te herhalen om een duurzamer netwerk van collageenvezels te realiseren. Ook andere fillers, zoals hyaluronzuren (Belotero , Restylane, Juvéderm, anderen) en biostimulatoren (Sculptra, Ellansé) kunnen goed worden gebruikt. De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Threads: Met threads zoals PDO-threads of de Happy Lift kan de neuslippenplooi goed worden behandeld. De threads zijn vooral geschikt voor diepe neuslippenplooien.

Face-lift: Een face-lift behandeling zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 tot 10 jaar aan. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om rimpels, zoals de neuslippenplooi, te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Een diepe neuslippenplooi kan zorgen voor een vermoeide of sombere uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van rimpels niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Neuslippenplooi schaal
Neuslippenplooi schaal

Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is, maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Het effect valt namelijk in het gehele gezicht weg. Deze ene opschuiving heeft echter vaak een zeer goed effect op de marionetlijnen en is daarvoor vaak essentieel.
 • 2 graden: Zeer goed realiseerbaar met een behandeling met Radiesse. Over het algemeen merkt je het op maar voor de meeste mensen is het niet opvallend.
 • 3 graden: Realiseerbaar. Je ziet het effect goed en het effect valt niet weg in het hele gezicht. Mensen kunnen iets opmerken maar kunnen niet goed verwoorden wat het effect is. Het is belangrijk om te realiseren dat om een natuurlijk effect te krijgen, de nadruk niet alleen moet liggen op inspuiting van fillers in alleen de neuslippenplooi. Een veelgemaakte fout is dat men zich onvoldoende realiseert dat door de filler de overhangende plooi alleen maar wordt opgestuwd waardoor ondanks veel inspuiten, geen vermindering van de neuslippenplooi wordt bereikt. Daarnaast kan directe inspuiting van meer dan 1 cc in de neuslippenplooi ook een “hamster-effect” van het gezicht tot gevolg hebben. Het is bij diepe neuslippenplooien dus essentieel dat men een bepaalde trek realiseert. Hiervoor moet men liquid facelift-technieken gebruiken.
 • 4 graden: Dit is realiseerbaar, maar een liquid facelift benadering is dan wel noodzakelijk. Je kunt ook kiezen voor een combinatietherapie van fillers en huidverstrakkende mesotherapie. Dit kan een optie zijn als er bijvoorbeeld een grote kans is dat er een “moonface-gezicht” ontstaat of als door overgewicht er al relatief veel volume in het gezicht aanwezig is.

Een voorbeeld: Stel dat je neuslippenplooi op dit moment een diepte heeft zoals in graad 3. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 1 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2. Je wilt dus een verbetering van 2 graden.

Een filler-behandeling van de neuslippenplooi begint bij ongeveer 160 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de neuslippenplooi

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van neuslippenplooi:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het gezicht
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek en expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE NEUSLIPPENPLOOI?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en diepte van de rimpels. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de diepte van de neuslippenplooi minder is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 6 tot 9 maanden zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.