Menu

Behandeling van lippen

Welke behandeling van lippen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

De lippen worden gezien als het meest sexy onderdeel van het gezicht. Toch zijn veel vrouwen onzeker over hun lippen, omdat ze deze te smal of asymmetrisch vinden. Ook bij het ouder worden kunnen de lippen dunner worden. Smalle lippen kunnen zorgen voor een norse blik. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je liever niet op de foto gaat
 • Dat je liever je lippen niet stift om ze zo min mogelijk te laten opvallen
 • Dat je je schaamt als je met je nieuwe ‘vlam’ of partner kust
 • Dat je vindt dat je er boos uitziet
 • Dat je je onzeker en onaantrekkelijk voelt
 • Dat je jaloers bent op vriendinnen met vollere lippen

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die lippen voller en/of symmetrischer maken zonder dat het eruit ziet als ‘een duckface’.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het behandelen van de lippen met filler zoals Restylane of Juvéderm

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe kraaienpootjes eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN SMALLE LIPPEN ERUIT?

Smalle lippen kunnen je een wat streng uiterlijk geven. Smalle lippen kunnen daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor.

Behandeling van de lippen kan zorgen voor een vriendelijkere uitstraling
Behandeling van de lippen kan zorgen voor een vriendelijkere uitstraling

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE LIPPEN KUNNEN DOEN?

Smalle lippen kunnen je levenskwaliteit verminderen. Als je vollere lippen zou willen, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je lippen beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan je ook adviseren over andere medische rimpelbehandelingen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT SMALLE LIPPEN?

Smalle lippen zijn voor een groot deel aangeboren, maar ook andere factoren spelen een rol. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Dit geldt ook voor de lippen. Naarmate je ouder wordt, verliezen je lippen volume.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.

Bekijk onder het filmpje van dokter Meulenaar de behandeling van de lippen:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van smalle lippen. Als je smalle lippen je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze duidelijk voller te maken. Je kan aan de volgende behandelopties voor de lippen denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om de lippen voller te maken. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

FillersHet mooiste effect wordt gerealiseerd door een hyaluronzuur zoals Princess, Belotero of Hyamax. Er kunnen behandelcombinaties gemaakt worden met andere gebieden in het gezicht, waarvoor andere fillers, zoals hyaluronzuren (Belotero , Restylane, Juvéderm, anderen) en biostimulatoren (Sculptra, Ellansé) kunnen goed worden gebruikt. In de lippen wordt het hyaluronzuur zowel diep als oppervlakkig geïnjecteerd. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6-12 maanden herhaald worden.

Plastische chirurgie: Een chirurgische behandeling kan zorgen voor permanente lipvergroting. De herstelperiode kan echter erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF VOLLERE LIPPEN CREËREN EN PREVENTIE

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om te laten lijken dat je vollere lippen hebt. Er is veel mogelijk met make-up. Probeer ook volumeverlies van de lippen tegen te gaan. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden. Door te zorgen dat de rest van je gezicht er goed uitziet, komen je lippen mooier uit.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Om droge lippen te voorkomen is het goed om elke dag even je lippen te masseren, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Maak cirkelbewegingen en zorg voor een goede vochtinbrengende lippenbalsem.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen voor vollere lippen ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van smalle lippen niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je lippen en krijg je het gevoel dat je lippen je beperken in je dagelijks functioneren? Soms is een behandelingen van de lippen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Lippen schaal
Lippen schaal

Het menselijk oog ziet in het lipgebied de kleinste verschillen en vraagt daarom het meest van het artistieke gevoel van de cosmetisch arts om een harmonieus geheel te maken. Dit maakt het lipgebied één van de leukste indicaties om te behandelen. Het mooiste effect wordt bereikt door verschillende hyaluronzuren van verscheidene diktes te gebruiken.

Tip: Neem foto’s van het gewenste resultaat mee naar het consult. Er kan dan een afgewogen advies gegeven worden of het gewenste resultaat haalbaar is en of het bij de vorm van je gezicht past. Omdat de esthetiek van de lippen zeer nauw ligt behandelen we in de regel de onderlip èn de bovenlip.

Een opschuiving van

 • 1 graad: Eenvoudig realiseerbaar. In tegenstelling tot de rest van het gezicht geeft opschuiving van 1 schaal een effect dat duidelijk wordt opgemerkt.
 • 2 graden: Realiseerbaar en geeft een zeer duidelijk en zichtbaar effect. Onder- en bovenlip worden gelijktijdig behandelen. Het gewenste effect is vaak niet in één sessie realiseerbaar. Om te veel opkrullen van de lip te voorkomen (duckface) wordt de huid boven de lippen behandeld met een dun hyaluronzuur.
 • 3 graden: Moeilijk realiseerbaar. Het effect is erg groot en hierdoor kan er te veel focus op de lippen komen. Daarnaast is er het gevaar op een onnatuurlijke krul van de onder- en bovenlip (duckface).
 • 4 graden: Niet realiseerbaar met alleen injectables.

Als we het gevoel krijgen dat je te dikke lippen krijgt, zal de behandeling niet worden uitgevoerd. Met behulp van een beeldbewerkingsprogramma kan er gezamenlijk worden gekeken of het effect ook echt mooi zal zijn. Bij een zeer goede jukbeenstructuur (zoals bij de actrice Angelina Jolie) kan veel volume van de lippen je veel mooier maken. Als je geen mooie jukbeenderen hebt dan kan dit gecreëerd worden met de filler Radiesse.

Een voorbeeld: Stel dat je lippen op dit moment een volume hebben zoals in graad 1. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 3 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2. Je wilt dus een verbetering van 2 graden.

Een filler-behandeling van de lippen begint bij ongeveer 200 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voor en na smalle bovenlip filler Princess Volume

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voors en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en je mimiek. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de lippen

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van lippen:

 • Het zijprofiel van het gezicht
 • Verhouding onder- en bovenlip
 • Leeftijd van de patiënt
 • Jukbeenstructuur
 • Of er een overbeet of een onderbeet van de kaken is
 • Of er sprake is van (veel) verticale liplijntjes
 • Hoe de bestaande lipcontour is
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE LIPPEN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van veel factoren. Helaas stopt het verouderingsproces niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de lippen minder smal zijn, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat bij de lippen inderdaad zo’n 6 maanden aan. Op andere plekken blijft het effect langer behouden. Omdat de lippen constant bewegen, verdwijnt de filler sneller dan op andere gebieden in het gezicht.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.