Menu

Behandeling van wenkbrauwen

Welke behandeling aan de wenkbrauwen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Door het ouder worden gaan de wenkbrauwen hangen. Dat kan een vermoeide of boze blik geven, maar afhangende wenkbrauwen kunnen ook overlast geven bij het kijken. Afhangende wenkbrauwen komen bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je vindt dat je er vermoeid uitziet
 • Dat je probeert continu je wenkbrauwen omhoog te trekken
 • Dat je je onzeker, lelijk en onaantrekkelijk voelt
 • Dat je last krijgt van hoofdpijn door het optrekken van je wenkbrauwen
 • Dat je last heb tijdens het kijken

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die de afhangende wenkbrauwen verminderen of zelfs helemaal wegnemen en het gezicht weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Een spierontspanner met een botuline toxine zoals Bocouture, Botox of Azzalure
 • Bij erg afhangende wenkbrauwen kan een filler zoals Radiesse of Juvéderm in combinatie met een botuline toxine een beter resultaat geven
 • Het gebied liften met een draadlift zoals PDO-threads of Happy lift
 • Het verstrakken van de huid door middel van plasma (Plexr methode)

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe afhangende wenkbrauwen eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN AFHANGENDE WENKBRAUWEN ERUIT?

Van afhangende wenkbrauwen zijn wenkbrauwen die zijn gaan zakken als gevolg van het ouder worden. Afhangende wenkbrauwen kunnen een vermoeide en sombere uitstraling geven. Ook kunnen afhangende wenkbrauwen zorgen dat je minder goed kan zien omdat je elke keer je wenkbrauwen op moet trekken. Hangende wenkbrauwen kunnen als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie.

Wenkbrauwen lift
Het liften van de wenkbrauwen geeft een minder vermoeide uitstraling

WANNEER ZOU JE IETS AAN AFHANGENDE WENKBRAUWEN KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals liften van de wenkbrauwen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT AFHANGENDE WENKBRAUWEN?

Afhangende wenkbrauwen worden veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht. Door veel je wenkbrauwen op te trekken ontstaan hangende wenkbrauwen.

Bekijk onder het filmpje van een collega cosmetisch arts over afhangende wenkbrauwen en de behandeling ervan:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van afhangende wenkbrauwen. Voor afhangende wenkbrauwen is meer nodig. Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor afhangende wenkbrauwen denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om afhangende wenkbrauwen te bestrijden. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Een behandeling van laaghangende wenkbrauwen hoeft niet altijd operatief behandeld te worden. Vaak is namelijk een paar millimeter voldoende om een verfrissend effect te realiseren. De behandeling van de positie van de wenkbrauw kunnen een aantal technieken omvatten. Men probeert enerzijds de spieren die de wenkbrauw naar beneden brengen te verzwakken met botuline toxine. De belangrijkste spieren hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn de spieren die ervoor zorgen dat we kunnen fronsen en de spieren aan de zijkant van het oog. Met fillers kan extra heffing van de wenkbrauwen worden gerealiseerd.

Spierverslappende middelen (botuline toxines): Afhangende wenkbrauwen zijn opvallend goed te behandelen met Botox of een andere vorm van botuline toxine. Deze middelen zorgen ervoor dat de spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Botox werkt ook goed op de lijnen tussen de wenkbrauwen, het voorhoofd en de kraaienpootjes bij de ogen. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Herhaalbehandelingen zijn nodig om het resultaat te behouden. Naast Botox kan ook Azzalure of Fixer worden gebruikt. Door grondig het contractiepatroon van de voorhoofdsspieren te onderzoeken wordt het mooiste resultaat bereikt. Het is goed om te realiseren dat botoxfabrikanten zelf een garantie geven van ongeveer 3 maanden op het behandeleffect. Wij merken dat het effect vaak langer is en zeker na meerdere behandelingen tot ongeveer 6 tot 9 maanden kan oplopen. Dit moet je ook verwachten als je al eens eerder behandeld bent met een ander middel botuline toxine zoals Botox en/of Azzalure. De verschillende merken werken hetzelfde maar zijn net wat anders van structuur waardoor het opbouwend effect van meerdere botoxbehandelingen niet geheel overdraagbaar is.

FillersHeb je erg afhangende wenkbrauwen, dan is een botoxbehandeling mogelijk niet voldoende. Het is dan vaak noodzakelijk om de botoxbehandeling te combineren met een fillerbehandeling. Fillers, zoals hyaluronzuren (Belotero , Restylane, Juvéderm, anderen) en biostimulatoren (Radiesse, Sculptra, Ellansé) kunnen goed worden gebruikt. De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Hierdoor ontstaat er een liftend effect van de wenkbrauwen. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Threads: Met threads zoals PDO-threads of de Happy Lift kunnen afhangende wenkbrauwen goed worden behandeld. De threads zijn vooral geschikt voor sterk afhangende wenkbrauwen in combinatie met behandeling van de voorhoofdrimpels, kraaienpootjes en/of fronsrimpel.

Voorhoofdlift: Een voorhoofdlift zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 tot 10 jaar aan. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om rimpels of afhangende wenkbrauwen te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Trek je je wenkbrauwen vaak omhoog? Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Afhangende wenkbrauwen kunnen zorgen voor een vermoeide of verdrietige uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van rimpels niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Wenkbrauwen schaal
Wenkbrauwen schaal

Met Botox of Azzalure is het mogelijk om een liftend effect van de wenkbrauwen te krijgen. Afhankelijk van de dosis krijg je een verbetering die meetbaar is in ‘graden’. Een opschuiving van

 • 1 graad: Subtiel en verfrissend, al valt het effect ‘weg’ in het geheel van het gezicht.
 • 2 graden: Realiseerbaar met een behandeling met Botox of Azzalure aan de zijkant van de wenkbrauw. Een extra heffend effect moet worden gerealiseerd door de frons te behandelen met Botox of een injectie net onder de wenkbrauw met een wat dikkere filler zoals Radiesse en/of een een hyaluronzuur zoals Princess. Je merkt het verschil op maar de meeste mensen merken niet dat je een behandeling hebt ondergaan.
 • 3 graden: Een effect van drie graden is erg moeilijk realiseerbaar. Wil je geen operatie, dan zijn de volgende zaken noodzakelijk om extra heffing te realiseren: een behandeling met botox aan de zijkant van de wenkbrauw, een behandeling met botox van de frons, een behandeling met een wat dikkere filler zoals Radiesse en/of een een hyaluronzuur zoals Princess net onder de wenkbrauw, een behandeling van de slapen met de filler Ellansé, een behandeling bij de haargrens met de filler Sculptra.
 • 4 graden: Dit effect is niet realiseerbaar voor de wenkbrauwen met alleen een behandeling met injectables. Een chirurgische ooglidcorrectie is bij deze behandelwens de eerste optie. Let op dat er niet een te groot verschil met de andere (gevorderde) ouderdomstekenen van het gezicht ontstaat. Dit wordt als onnatuurlijk ervaren.

Een voorbeeld: Stel dat je wenkbrauwen op dit moment te vergelijken zijn met graad 1. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 3 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2. Je wilt dus een verbetering van 2 graden.

Een Botox-behandeling van de wenkbrauwen kost ongeveer 110 euro, afhankelijk van de regio die je wilt laten behandelen. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

 

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voors en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de wenkbrauwen

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van wenkbrauwen:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het voorhoofd
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Positie van de wenkbrauwen
 • Mate van motoriek/ expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN AFHANGENDE WENKBRAUWEN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en diepte van de rimpels en mate waarin de wenkbrauwen hangen. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de rimpels naast je ogen weg zijn, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van Botox geven 3 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 6 tot 9 maanden zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.