Menu

Behandeling van ingevallen slapen

Welke behandeling van de ingevallen slapen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen. Bij het ouder worden verliezen we overal volume en dus ook bij de slapen. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je nóg ouder voelt
 • Dat je wanhopig probeert de ingevallen slapen te camoufleren met make-up
 • Dat je liever niet meer in spiegel wilt kijken
 • Dat je je schaamt voor je partner tijdens het vrijen
 • Dat je je enorm onaantrekkelijk voelt

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die het volumeverlies bij de slapen verminderen of de ingevallen slapen zelfs wegnemen en het gezicht weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het volumeverlies verminderen met de filler Sculptra, Radiesse of Restylane

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe ingevallen slapen eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN INgevallen SLAPEN ERUIT?

Iedereen heeft slapen maar gedurende het ouder worden neemt het volume op de plaats van de slapen af. Ingevallen slapen kunnen een verouderd en vermoeid uiterlijk geven. Ingevallen slapen kunnen daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan.

Verlies van volume bij de slapen zorgt voor een vermoeide uitstraling
Verlies van volume bij de slapen zorgt voor een vermoeide uitstraling

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE INGEVALLEN SLAPEN KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals behandeling van de slapen.

De meeste mensen hebben licht ingevallen slapen maar als het te veel ingevallen (of uitstulpt) is dan wordt dat minder aantrekkelijk gevonden. Door injevallen slapen ontstaat er een ziekelijk uitstraling die vaak te zien is bij hoog-bejaarde mensen of mensen die erg ziek zijn. Door de slapen te behandelen zijn de overgangen van het gebied rond de ogen en de haargrens vloeiender waardoor het gehele gezicht een stuk aantrekkelijker wordt. [bron: plasticsurgerypractice]

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT VOLUMEVERLIES VAN DE SLAPEN?

Naarmate je ouder wordt zullen je slapen volume verliezen, net zoals de rest van je gezicht. Het eerste gebied waar je gezicht leegloopt en volume verliest is het midden van het gezicht. Dermatologen en cosmetisch artsen noemen jeugdige gezichten “de driehoek van de jeugd”. Dit betekent dat wanneer je het hoogte punt van de wangen verbindt van oor naar oor en de driehoek afmaakt door naar de kin te gaan, het breedste gedeelte van het gezicht tussen de wangen ligt. Naarmate je ouder wordt draait de driehoek zich om, mede door volumeverlies bij de slapen. Zie ook de informatie op de pagina’s over jukbeenderen, wangen en kaaklijn.

De slapen worden vaak niet meegenomen in het behandelplan van cosmetisch artsen. Het ingevallen aspect van de slapen wordt veroorzaakt doordat de botstructuur van de slapen iets dieper ligt, er in dat gebied weinig spieren bevat of doordat het vet minder is geworden. Het laatste kan de volgende oorzaken hebben.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt huidveroudering en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.

Bekijk onder het filmpje van een collega cosmetisch arts over de behandeling van de slapen:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van volumeverlies bij de slapen. Voor de slapen is meer nodig.  Je kan aan de volgende behandelopties voor de slapen denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om volumeverlies bij de slapen te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

FillersEen mooi effect kan worden gerealiseerd door een biostimulator zoals Sculptra, Ellansé of Radiesse te gebruiken. Ook andere fillers op basis van hyaluronzuur zoals Princess VolumeBelotero , Restylane of Juvéderm kunnen worden gebruikt.  De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. Wij geven de voorkeur om de slapen met Sculptra te behandelen. Als een direct resultaat gewenst is dan is een alternatief Radiesse. De behandeling met Sculptra geeft effecten die 2 tot 3 jaar aanhouden. Een behandeling met Radiesse moet elke 12 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Lipofilling: Lipofilling is de behandeling waarmee het eigen vet gebruikt wordt om volume in o.a. het gezicht te creëren.  behandeling zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 jaar aan. Omdat met lipofilling veel van het ingespoten volume verdwijnt kunnen meerdere herhaalbehandelingen noodzakelijk zijn. Daarnaast is het mogelijk dat als je in gewicht toeneemt dat het ingespoten vetvolume ook op gaat zwellen. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Het krijgen van ingevallen slapen is deel van het normale verouderingsproces. Je kan dit normale verouderingsproces beïnvloeden met de onderstaande leefregels:

 • Goede nachtrust: Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt.
 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Helaas zijn er niet veel dingen die je zelf kan doen om ingevallen slapen te behandelen. De belangrijkste tip die we kunnen geven is om je kapsel aan te passen zodat deze de ingevallen slapen maskeren..

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen ingevallen slapen ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat ingevallen slapen niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je ingevallen slapen en krijg je het gevoel dat je ingevallen slapen je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan behandelingen van de slapen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

GRADEN

Helaas is er nog geen afbeelding ontwikkeld van graden van het gebied van de slapen. Globaal kun je voor het verschil tussen de graden de afbeeldingen op andere pagina’s aanhouden.
Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is, maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Combineer deze behandeling met andere behandelingen in het gezicht voor een subtiel effect.
 • 2 graden: Zeer goed realiseerbaar met een behandeling met Sculptra of Radiesse. Over het algemeen merken de meeste mensen wel een effect op maar kunnen ze niet goed verwoorden wat het effect is.
 • 3 graden: Realiseerbaar met fillers. Hiervoor moet Sculptra gebruikt worden.
 • 4 graden: Realiseerbaar met fillers. Hiervoor moet Sculptra gebruikt worden

De resultaten die je kan behalen met fillers bij de slapen maakt dit behandelgebied zeer dankbaar. Je kunt namelijk door fillers bij de slapen te injecteren de wenkbrauwen nog iets extra liften en de wallen nog extra verminderen. Er is ook een licht effect op de neuslippenplooi en marionetlijnen aanwezig.

Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Een aantal vragen die je zou kunnen hebben zijn de volgende?

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voors en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de slapen

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van de slapen:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het gezicht
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek en expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE SLAPEN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en mate van het volumeverlies. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de diepte van de slapen minder is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers op basis van hyaluronzuren geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 9 tot 12 maanden zichtbaar. De fabrikant van Radiesse geeft een garantie van 12 tot 18 maanden en de fabrikant van Sculptra geeft een garantie op het effect die ongeveer 2 tot 3 jaar aanhoudt.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.