Menu

Behandeling van jukbeenderen

Welke behandeling aan de jukbeenderen is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Bij het ouder worden denken we vaak aan gezichtsrimpels en een slappe hals. Maar ook de jukbeenderen kunnen zorgen voor een ouder uiterlijk, vooral als deze gaan hangen door volumeverlies, huid die kwetsbaarder is en gaat hangen. Dit geeft ook vaak een vermoeide uitstraling. Dit komt bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat je niet zonder make-up de deur uit durft
 • Dat je er ouder uitziet dan je je voelt
 • Dat jij je oud, lelijk en minder aantrekkelijk voelt
 • Dat jij je schaamt voor je partner tijdens het vrijen

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die het volumeverlies en de slappe huid verminderen of zelfs wegnemen en de jukbeenderen weer toonbaarder maken.

Behandelingen die wij aanbevelen voor dit probleem zijn:

 • Het verminderen van het volumeverlies met de filler Radiesse, Juvéderm of Sculptra
 • Het verstrakken van de rimpels met het behandelen door middel van plasma (Plexr methode)
 • Een draadlift met bijvoorbeeld PDO-threads of Happy lift

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe hangende jukbeenderen eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

Symptomen

HOE ZIEN DE JUKBEENDEREN ERUIT?

Iedereen heeft jukbeenderen maar bij de ene persoon zijn ze meer ontwikkeld dan bij de ander. Onderontwikkelde jukbeenderen kunnen een ingevallen gezicht en wangen geven, zeker naarmate men ouder wordt. Minder ontwikkelde jukbeenderen kunnen daarom als storend worden ervaren, maar er zijn goede behandelingen voor. Ook kun je veel bereiken met preventie om volumeverlies in het gezicht tegen te gaan.

Naarmate je ouder wordt, verandert de vorm van je gezicht door volumeverlies van de jukbeenderen
Naarmate je ouder wordt, verandert de vorm van je gezicht door volumeverlies van de jukbeenderen

WANNEER ZOU JE IETS AAN JE JUKBEENDEREN KUNNEN DOEN?

Van ingevallen jukbeenderen ga je niet dood, maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan je jukbeenderen, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medische rimpelbehandelingen zoals behandeling van de jukbeenderen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT VOLUMEVERLIES VAN DE JUKBEENDEREN?

Naarmate je ouder wordt zullen je wangen volume verliezen, te vergelijken met een langzaam leeglopende ballon. Het eerste gebied waar deze ballon leegloopt is het midden van het gezicht. Dermatologen en cosmetisch artsen noemen jeugdige gezichten “de driehoek van de jeugd”. Dit betekent dat wanneer je het hoogte punt van de wangen verbindt van oor naar oor en de driehoek afmaakt door naar de kin te gaan, het breedste gedeelte van het gezicht tussen de wangen ligt. Naarmate je ouder wordt draait de driehoek zicht om. Zie ook de afbeelding.

Volumeverlies bij de jukbeenderen wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid die minder bestand is tegen de zwaartekracht en gaat hangen. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt de huidveroudering en is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje van dokter Meulenaar over de cosmetische behandelingen, waaronder de jukbeenderen:

Mogelijkheden

Crèmes, lotions en peelings kunnen de fijne lijntjes eventueel verminderen maar zijn nooit effectief in het tegengaan van volumeverlies bij de jukbeenderen. Voor de jukbeenderen is meer nodig. Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties voor de jukbeenderen denken:

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om volumeverlies bij de jukbeenderen te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

FillersHet mooiste effect wordt gerealiseerd door de filler Radiesse of een dikker hyaluronzuur zoals Juvederm Voluma. Ook biostimulatoren zoals (Sculptra, Ellansé) kunnen goed worden gebruikt. De fillers worden geïnjecteerd in de diepe lagen van het gezicht. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 12 maanden tot 24 maanden herhaald worden.

Happy lift: Met threads zoals de happy lift kan je de slappe huid verstrakken waardoor de juk

Lipofilling: Lipofilling is de transplantatie van je eigen vet. Je hebt hiervoor een operatie nodig die mogelijk een paar keer herhaald moet worden. Na de behandeling kan tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ontstaan. De behandeling houdt bij succes ongeveer 3-4 jaar aan.

Jukbeen implantaat: Er zijn verschillende implantaten die onder algehele verdoving kunnen worden gedaan. De prothese wordt via de mond ingebracht.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om een hangende huid en volumeverlies te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Ingevallen jukbeenderen kunnen tot zekere hoogte worden gemaskeerd door make-up.

Verwachtingen

GRADEN

Jukbeenderen schaal
Jukbeenderen schaal

Een opschuiving van

 • 1 graad: Dit is makkelijk realiseerbaar. Realiseer je wel dat opschuiving van 1 schaal wel objectief meetbaar is, maar meestal niet door je wordt opgemerkt. Combineer deze behandeling met andere behandelingen in het gezicht voor een subtiel effect.
 • 2 graden:  Zeer goed realiseerbaar met Radiesse. Over het algemeen merken de meeste mensen wel een effect op maar kunnen ze niet goed verwoorden wat het effect is. Het is belangrijk om te realiseren dat om een natuurlijk effect te krijgen je niet alleen maar fillers bij de jukbeenderen moet inspuiten. Het is bij de jukbeenderen essentieel dat men een bepaalde trek realiseert. Hiervoor moet je liquid facelift-technieken gebruiken.
 • 3 graden: Realiseerbaar met fillers (Radiesse, Ellansé) en mesotherapie. We adviseren vaak ook threads als bijkomende behandeling.
 • 4 graden: Realiseerbaar met fillers (Radiesse, Ellansé, Sculptra). Threads of mesotherapie als bijkomende behandeling zijn zeer sterk aan te bevelen om het moon-face syndroom te voorkomen.

De resultaten die je kan behalen met fillers bij de jukbeenderen maakt dit behandelgebied zeer dankbaar. Je kunt namelijk door fillers bij de jukbeenderen te injecteren de neuslippenplooi en hamsterwangen verminderen, de kaaklijn en de hals verstrakken. Het geeft ook een glamoureuze uitstraling.

Een voorbeeld: Stel dat je jukbeenderen op dit moment een volume hebben zoals in graad 3. Je zou graag een behandeling willen die je naar graad 1 brengt. Maak vervolgens een simpele rekensom: 3-1= 2. Je wilt dus een verbetering van 2 graden.

Een filler-behandeling van de jukbeenderen begint bij ongeveer 160 euro. Neem contact met ons op voor een consult en een precieze prijsopgave! De kosten van deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekeringen. Elke procedure heeft bijwerkingen. Bespreek deze goed met je arts.

Voor en na fotos

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Een aantal vragen die je zou kunnen hebben zijn de volgende?

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling van de jukbeenderen

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van de behandeling van jukbeenderen:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren van het gezicht
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek en expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING VAN DE JUKBEENDEREN?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en mate van het volumeverlies. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen herhaalt om het effect te behouden. De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden. Als de diepte van de jukbeenderen minder is, krijg je een vriendelijkere en frissere uitstraling. Fabrikanten van fillers geven vaak 6 maanden garantie op het behandeleffect. In de praktijk houdt het resultaat vaak langer aan, zeker na meerdere behandelingen, en is het effect zo’n 6 tot 9 maanden zichtbaar.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.