Menu

Tretinoïne crème

Tretinoïne crème (vitamine A zuur): de enige crème die de tekenen van veroudering ècht tegengaat. Wat moet je precies weten als je een behandeling zou willen ondergaan?

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

WAT IS TRETINOÏNE CRÈME (VITAMINE A ZUUR CRÈME)?

Tretinoïne is een afgeleid product van vitamine A. Het is bekend omdat het de enige crème is die de tekenen van veroudering ècht tegengaat. Er zijn veel vitamine A crèmes maar tretinoïne is de bekendste. Andere vormen van Vitamine A zijn bijvoorbeeld Retinol. Retinol wordt vaak in cosmetica producten gedaan.

Scheikundige formule van tretinoïne
Scheikundige formule van tretinoïne

Het zorgt voor minder bijwerkingen maar het is ook minder krachtig. Daarom mag je retinol wel zonder recept kopen maar tretinoïne niet. Voor tretinoïne heb je een recept nodig. Als we over vitamine A crème praten dan bedoelen we tretinoïne. De precieze scheikundige beschrijving van tretinoïne is dat het de carbonzuur vorm is van vitamine A. Het is ook bekend als (all-trans)retinoïnezuur of ATRA. Tretinoïne is een eerste generatie retinoïd. Tretinoïne wordt gemaakt uit Ionone.

WAT DOET TRETINOÏNE CRÈME?

Tretinoïne crème zorgt voor:

 • Prikkeling van het bovenste gedeelte van de huid (de opperhuid) waardoor de cellen van de huid sneller worden aangemaakt en vernieuwd.
 • Het onderdrukt de huidcellen die zorgen dat je huid een lekker bruin kleurtje krijgt maar die ook verantwoordelijk zijn voor de onregelmatige bruine vlekken in je gezicht.
 • Het zorgt voor een verhoogde productie van collageen
 • Het heeft een scrubbende werking op de dode huidcellen
De lagen van de huid
De lagen van de huid

Hierdoor zorgt tretinoïne dat fijne lijntjes en rimpels verminderen en is het ook effectief voor de ongewenste bruine vlekken in je gezicht en lichaam. Door het versnellen van de celvernieuwing in de huid gaat je huid er frisser en jonger uitzien.

VERSCHIL MET ANDERE CRÈMES

Tretinoïne crème bevat vitamine A zuur en is alleen op recept verkrijgbaar omdat het onder medische begeleiding moet worden gebruikt. Tretinoïne crème kan, wanneer de dosering te hoog is, vervelende bijwerkingen geven.

Waarom

WAARVOOR WORDT TRETINOÏNE CRÈME GEBRUIKT?

Niets gevonden.

Tretinoïne crème werkt tegen puistjes (acne)
Tretinoïne crème werkt tegen rimpels en help rimpels voorkomen
Tretinoïne crème werkt tegen ongewenste verkleuring van de huid (hyperpigmentatie)
Tretinoïne crème werkt tegen grove poriën in het gezicht
Tretinoïne crème werkt tegen keratosis pilaris (anservel): kleine rode bobbeltjes die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan en kunnen ontsteken.
Tretinoïne crème werkt tegen striae
Tretinoïne crème werkt tegen haarverlies
WELKE MEDISCHE TOEPASSINGEN HEEFT TRETINOÏNE CRÈME?

Naast de werking van de huid wordt het ook gebruikt om acute promyelocytische leukemie (APL) te behandelen. Dit is een bepaalde vorm van kanker. Door de fabrikant Roche wordt het verkocht onder de merknaam Vesanoid. Het is ook voor deze indicatie verkrijgbaar als een generiek middel. Er zijn aanwijzingen dat tretinoïne ook zou kunnen werken bij mensen met een te slappe long. Dit onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen.

WAARVOOR KAN JE TRETINOÏNE CRÈME NIET GEBRUIKEN?

Tretinoïne crème kan voor de meeste huidtypes gebruikt worden maar het is bijvoorbeeld niet zo geschikt voor mensen die last hebben van eczeem of rosacea. Tretinoïne crème kan niet gebruikt worden als filler.

Risico's

IS TRETINOÏNE CRÈME VEILIG?

Tretinoïne is de enige smeerbare anti-rimpel behandeling die is goedgekeurd door de FDA. De FDA keurde tretinoïne goed in 1971. Veel artsen en patiënten zweren erbij vanwege de spectaculaire resultaten. Tretinoïne dus is veilig, mits de arts weet hoe hij het moet toepassen, zoals bij elk medicijn. Een vitamine A crème kan namelijk wel roodheid, irritatie en schilfering geven. Dit is met goede medische begeleiding en goede voorzorgsmaatregelen prima te voorkomen maar het is dus zaak om niet zelf met een tretinoïne-crème te gaan “dokteren”. Wij kunnen je ook adviseren over welke huid-producten zinvol zijn om te combineren met de vitamine A crème en dat je geregeld op controle bij ons komt. Dit hoort bij onze service zodat eventuele bijwerkingen tot een minimum worden beperkt.

BIJWERKINGEN

Tretinoïne crème kan voor de volgende bijwerkingen zorgen:

 • Lokale ontstekingsverschijnselen (deze verdwijnen als je het middel niet meer gebruikt)
 • Mild stekend gevoel of een gevoel van warmte
 • Droogheid, schilfering, jeuk en roodheid komen vaak voor
 • Bij het eerste gebruik is het mogelijk dat de acne juist tijdelijk wat erger wordt.

Als je bij het gebruik van een vitamine A zuur crème ernstige roodheid, blaasjes of korstjes krijgt, moet je dit direct aan je arts melden. Je arts zal met je bespreken of je stoppen met de vitamine A zuur crème of dat je verder moet gaan met een lagere concentratie van de crème.

Direct na het aanbrengen van tretinoïne op de huid is er vaak wel een beetje lokale ontsteking . Deze reactie verdwijnt wanneer de behandeling wordt gestopt. Het is slim om de hoeveelheid en frequentie van hoe vaak je smeert met een vitamine A crème voorzichtig op te bouwen en door gebruik te maken van een goede huidbarrière crème. Hierdoor kunnen veel bijwerkingen worden voorkomen.

Door de tretinoïne kan de huid gevoeliger raken voor zonlicht waardoor je sneller kan verbranden. Stel je tijdens de behandeling niet bloot aan overmatig zonlicht en ga niet onder de zonnebank. Zorg altijd voor goede bescherming met een goede sunblock (hoge SPF).

WANNEER BEN JE EEN GESCHIKTE KANDIDAAT VOOR TRETINOÏNE CRÈME?

Tretinoïne crème mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens periode van borstvoeding.
De meeste mensen zullen aan het gebruik van tretinoïne crème gaan denken als ze gaan merken dat ze lichte lijnen of ouderdomsvlekken in het gezicht gaan krijgen. Tretinoïne kan deze tekenen uiterst goed terugdraaien. Zelfs op hoge leeftijd kan tretinoïne een effect hebben op de tekenen van ouderdom.
Steeds meer vrouwen die in hun twintiger of dertiger jaren zijn, gebruiken ook tretinoïne crème. Tretinoïne crème verhoogt de productie van collageen waardoor de huid dikker en steviger wordt. Het heeft een preventieve werking op het ontstaan van rimpels.

SELECTEER JE ARTS ZORGVULDIG

Tretinoïne crème mag alleen onder de zorg van een arts worden gebruikt. Om Vitamine A te kunnen gebruiken heb je een recept nodig van een BIG-geregistreerd arts, zoals een huisarts of een cosmetisch arts. Let wel op dat de meeste huisartsen niet zoveel ervaring hebben met dit medicijn en dat ze vaak ook niet de tijd hebben om je hierbij goed te begeleiden. In de praktijk zal het handiger en beter zijn om je recept te krijgen via een cosmetisch arts (zoals bij ons). Je betaalt een klein bedrag voor het recept maar je bent wel verzekerd van snelle en adequate extra begeleiding, mocht dat nodig zijn. Ook kunnen cosmetisch artsen met aanvullende producten en strategieën ervoor zorgen dat jouw behandeling probleemloos verloopt. Een goede cosmetisch arts zal je huid namelijk goed kunnen beoordelen en hierdoor samen met je kunnen bepalen of tretinoïne een goede optie voor je is.

Voorbereiding

WAT MOET MIJN ARTS WETEN?

Tretinoïne crème mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens periode van borstvoeding.
Als je eerder met tretinoïne crème bent behandeld moet je de arts vertellen waarom je naar een andere arts bent gegaan en moet je proberen te achterhalen met welke dosering je behandeld bent. De dokter moet ook weten of je huidziekten hebt en of je medicijnen gebruikt.

WELKE CONCENTRATIE HEB IK NODIG VOOR HET BESTE RESULTAAT?

Tretinoïne kan worden voorgeschreven in verschillende sterktes:

 • De 0.025% crème is voor verbetering van de algemene conditie van de huid.
 • De 0,05% crème wordt meestal voorgeschreven voor het verminderen van rimpels en fijne lijnen
 • De 0,1 % concentratie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van acne en mee-eters.

Een ervaren arts zal meestal beginnen met een lage concentratie voor te schrijven en zal de crème en het merk uitkiezen die bij je huid passen. Verdraag je deze goed, dan kan samen besloten worden om eventueel op een sterkere crème over te gaan. Verdraag je tretinoïne helemaal niet dan kan je altijd nog kiezen om over te gaan op een crème met Retinol. Retinol is een andere, minder sterkere, vorm van vitamine A. Je kan Retinol in veel crèmes vinden waar geen recept voor nodig is of in anti-rimpel crèmes van grote cosmeticamerken. Retinol werkt ongeveer op dezelfde manier als tretinoïne maar is vanwege de zwakkere formule ook minder effectief. Het zorgt echter wel voor minder irritatie.

SNELLER HERSTELLEN VAN EEN BEHANDELING

Lees hier alles over in deze blog van dokter Meulenaar.

BETER RESULTAAT KRIJGEN VAN EEN BEHANDELING

Hierover kun je alles lezen op deze blog van dokter Meulenaar.

WAT VERTEL IK AAN MIJN OMGEVING?

Het is verstandig om openheid te geven aan je familie dat je een tretinoïne crème behandeling wil ondergaan. Als je naaste familie niet weet dat je een behandeling hebt ondergaan kunnen zij ongerust raken als je thuis komt met een roodheid en een wat geïrriteerde huid.

Verwachtingen

VOOR DE BEHANDELING

Voor het aanbrengen van de vitamine A crème moet de huid worden gereinigd met zeep en goed droog worden gemaakt. Wacht 20 tot 30 minuten voordat je de tretinoïne aanbrengt.

TIJDENS DE BEHANDELING

Tretinoïne smeer je meestal in de avond net voordat je naar bed gaat. Smeer een dunne laag op de huid, maar vermijd de huid direct rondom de ogen.

NA DE BEHANDELING

Was de handen onmiddellijk nadat je de vitamine A crème hebt uitgesmeerd. Je bewaart je tretinoïne crème op kamertemperatuur (ongeveer tussen 15-25°C).

Resultaten

WANNEER ZIE IK RESULTAAT?

Het duurt even voordat het effect van tretinoïne zichtbaar is, 6 maanden om je rimpels te laten vervagen is niet ongebruikelijk. De werking van vitamine A zorgt voor een verbetering in:

 • Rimpels: binnen 3 tot 6 maanden
 • Gebieden waar de huid donkerder is geworden (hyperpigmentatie): binnen 6 tot 8 weken
 • Ruwe gebieden van de huid die door de zon beschadigd zijn: binnen 3 tot 4 weken

Als na 3 maanden geen enkel effect te zien is dan overwogen om de behandeling te stoppen.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.