Menu

Behandeling van rimpels

Welke behandeling van rimpels is voor jou mogelijk en geschikt? Je leest het op deze pagina.

Wij staan voor uitstekende behandelingen op basis van een eerlijk en persoonlijk behandelplan en wederzijds vertrouwen.

Neem contact op via 085 – 4013678 Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

Basisinformatie

Rimpels ontstaan als je ouder wordt en geen enkel gebied wordt overgeslagen. Zowel het gezicht als de hals, handen en het decolleté zijn het slachtoffer. Het jarenlang onbezorgd zonnen wordt keihard afgestraft met fijne lijntjes, diepe rimpels, volumeverlies en pigmentvlekken. Verouderingstekenen komen bij iedere vrouw of man in meer of mindere mate voor met bijvoorbeeld als gevolg:

 • Dat jij je oud, lelijk en onaantrekkelijk voelt
 • Dat jij je schaamt voor je nieuwe ‘vlam’ of partner
 • Dat je liever niet op de foto gaat
 • Dat je vindt dat je er boos, verdrietig of verveeld uitziet
 • Dat mensen achter je rug om zeggen dat je wel ‘getekend’ bent in je gezicht door alle moeilijke periodes
 • Dat jij niet lekker in vel zit

Hoewel men vroeger dit noodgedwongen moest accepteren, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn een tal van behandelingen die allerlei verouderingstekenen, waaronder rimpels, verminderen of zelfs helemaal wegnemen en jou weer een frisse blik en een zelfverzekerd gevoel geeft.

Elke zone heeft zijn eigen behandelmethodes. Behandelingen die wij, in het algemeen, aanbevelen voor rimpels zijn:

 • Het behandelen van fijne lijntjes met de filler Belotero, Tretinoïne vitamine A-zuur of mesotherapie
 • Het behandelen van diepe rimpels met een filler zoals Radiesse, Sculptra, Juvéderm of Ellansé
 • Het ontspannen van de spier met een botuline toxine zoals Botox, Azzalure of Bocouture
 • Het verstrakken van de rimpels met het behandelen door middel van plasma (Plexr methode)
 • Een draadlift zoals PDO-threads of Happy lift

Klik op ‘symptomen’ om meer te weten te komen over hoe rimpels eruit zien en wanneer onze klanten er iets aan lieten doen.

 

Symptomen

HOE ZIEN RIMPELS ERUIT?

Rimpels zijn de vouwen en lijnen die ontstaan in je huid. Sommige rimpels kunnen aardig worden. De rimpels die vooral worden opgemerkt zijn de rimpels rond de ogen, mond en nek.

Je kan je rimpels onderverdelen in graad I, II, III, IV op basis van de Glocau rimpel schaal
Je kan je rimpels onderverdelen in graad I, II, III, IV op basis van de Glocau rimpel schaal

WANNEER ZOU JE IETS AAN RIMPELS KUNNEN DOEN?

Van rimpels ga je niet dood maar ze kunnen wel je levenskwaliteit verminderen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid, kan het slim zijn om een afspraak te maken met een cosmetisch arts. Hij of zij kan je huid beoordelen en kan een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Een cosmetisch arts kan ook je adviseren over medisch rimpelbehandelingen.

Oorzaken en risicofactoren

WAT VEROORZAAKT RIMPELS?

Rimpels worden veroorzaakt door een aantal factoren. Sommige kan je beïnvloeden en sommige niet.

 • Leeftijd: De ouder wordende huid is steeds minder rekbaar en raakt kwetsbaarder. Je huid maakt steeds minder natuurlijke oliën aan waardoor hij steeds droger en gerimpelder wordt. Er is ook steeds minder vet in de diepe lagen van je huid naarmate je ouder wordt. Dit geeft een losse, slappe huid waardoor rimpels (zoals kraaienpootjes) en vouwen steeds zichtbaarder worden. Er is verlies van volume. Daarnaast neemt ook het botweefsel af dat steun aan het gezicht geeft. Hierdoor kunnen er ook zichtbare rimpels ontstaan en ontstaat een ingevallen gezicht.
 • Blootstelling aan ultraviolet licht: Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet licht. Ultraviolet licht versnelt huidveroudering en het is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Ultraviolet licht breekt het bindweefsel van de huid af. Het bindweefsel van de huid bestaat uit collageen en elastinevezels en is vooral te vinden in de diepe lagen van de huid. Zonder de ondersteuning van het bindweefsel verliest de huid zijn kracht en elasticiteit.
 • Roken: Roken versnelt het verouderingsproces en draagt daardoor sterk bij aan de vorming van rimpels. Dit gebeurt onder andere doordat roken de bloedtoevoer naar de huid vermindert.
 • Gezichtsexpressie: Gezichtsbewegingen of gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen en lachen, zorgen voor fijne lijntjes en rimpels. Elke keer als een gezichtsspier wordt bewogen ontstaat er een groeve onder de huid. De ouder wordende huid verliest zijn flexibiliteit en is na een tijdje niet meer in staat om de vouw glad te strijken. De gezichtsrimpels zijn dan permanent geworden in je gezicht.

Bekijk onder het filmpje over huidveroudering.

Mogelijkheden

Als je rimpels je storen dan zijn er nu gelukkige genoeg mogelijkheden om ze weg te nemen of duidelijk te verminderen. Je kan aan de volgende behandelopties denken:

CRÈMES

Topicale retinoïden: Retinoïden zijn vitamine- A achtige stofjes. Bekende middelen zijn Tretinoïne (Renova, Retin-A) en Tazarotene (Avage, Tazorac). Als je deze middelen op je huid smeert verminderen ze fijne lijntjes, bruine vlekjes en ruwheid van de huid. Omdat retinoïden ervoor zorgen dat je huid sneller verbrand is het belangrijk om een zonnebrand te gebruiken die zowel tegen UV-A als UV-B beschermd en je jezelf met kleding of een parasol uit de zon houdt. Het is daarnaast belangrijk dat je een medische barrièrecrème gebruikt. Retinoïden kunnen roodheid, droogheid, jeuk en een brandend prikkelend gevoel veroorzaken.

Anti-rimpel crèmes: De effectiviteit van anti-rimpel crèmes is gedeeltelijk afhankelijk van de actieve ingrediënten in de crèmes. Retinol, alpha hydroxy acid en bepaalde peptiden zorgen voor een lichte verbetering van rimpels. Crèmes die je niet op recept hoeft te kopen bevatten minder actieve ingrediënten dan crèmes op recept. De resultaten van deze anti-rimpel crèmes zijn daarom gericht en zeer tijdelijk. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bewaakte de kwaliteit van alle medische en cosmetische producten in Amerika. De FDA ziet crèmes en lotions als cosmetica. Zij vinden dat cosmetica geen medische waarde heeft. Dus de FDA houdt daarom minder streng toezicht op cosmetica waardoor er minder klinische testen noodzakelijk zijn om de effectiviteit en veiligheid te  bepalen voordat deze producten op de markt wordt toegelaten. Omdat de FDA cosmetische producten niet beoordeeld op effectiviteit, is er geen enkele garantie dat vrij verkrijgbare producten je rimpels zullen verminderen.

INJECTABLES EN CHIRURGISCHE PROCEDURES

Een verscheidenheid aan skin-surfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures zijn beschikbaar om rimpels te bestrijden. Elke behandeling heeft voor en nadelen. Vaak geeft een combinatie van behandelingen de beste resultaten.

Laser en radiofrequency behandelingen: In ablatieve (=huidafschrapende) laserbehandelingen, verwijdert een laserstraal de buitenste laag van de huid (epidermis) en verhit de onderliggende laag (dermis) waardoor de vorming van nieuw collageen wordt gestimuleerd. Met het herstellen van de huid na de behandeling ontstaat er een gladdere en strakkere huid. Het kan enkele maanden duren voordat de huid volledig genezen is van een ablatieve laserbehandeling. Risico’s van een ablatieve laserbehandeling zijn littekens, en dat de huid lichter of donkerder wordt.
Nieuwe ontwikkelingen in laser technologie, zoals nonablatieve fractional laser resurfacing heeft de genezingstijd en de risico’s verminderd. Nonablatieve lasers zijn beter geschikt voor mensen met matige rimpels omdat de resultaten subtiel zijn. Nonablatieve laser behandelingen moeten vaker herhaald worden dan de ablatieve behandelingen.
Er zijn ook apparaten die radiofrequentie gebruiken in plaats van licht om nonablatief te behandelen. Met deze behandelingen  wordt de huid iets strakker gemaakt. De effecten lopen van licht tot redelijk.

Chemische peel: Je dokter plaatst een zure vloeistof op de huid. Hierdoor wordt de buitenste laag van de huid verbrandt zodat ouderdomsvlekken, sproeten en rimpels verdwijnen. Afhankelijk van de diepte van de peel kan je meerdere behandelingen nodig hebben om een verschil te kunnen zien. De roodheid van een peel kan een aantal weken duren.

Dermabrasie: Deze procedure schuurt de oppervlakkige huid met een roterend borsteltje. Dit schuren verwijderd de buitenste laag van de huid en een nieuwe laag van de huid wordt weer gevormd. Roodheid, korstvorming en zwelling kunnen een aantal weken duren. Het kan verscheidene maanden duren voor de huid niet meer zo roze is en dat je resultaten gaat zien.

Microdermabrasie: Net zoals dermabrasie verwijderd deze techniek alleen de buitenste laag van de huid. Je moet met deze techniek een minimum aantal behandelingen doen voordat je resultaten kan zien. Dit aantal kan oplopen tot 16 behandelingen. Je kan een lichte roodheid of prikkend gevoel ervaren op het behandelende gebied. Microdermabrasie produceert milde en tijdelijke resultaten.

Botuline toxine A (Botox). Botox  zorgt ervoor dat met botox geïnjecteerde spieren zich ontspannen. Als spieren niet kunnen samentrekken, wordt de huid gladder en minder gerimpeld. Botox werkt goed op de lijnen tussen de wenkbrauwen, het voorhoofd en de kraaienpootjes bij de ogen. Resultaten houden ongeveer 3 tot 4 maanden aan. Herhaalbehandelingen zijn nodig om het resultaat te behouden.

FillersHeb je erg diepe rimpels dan gaat die niet helemaal weg met een botoxbehandeling. Het is dan vaak noodzakelijk om de botoxbehandeling te combineren met een fillerbehandeling. Met name hyaluronzuren (Restylane, Juvéderm, anderen) en biostimulatoren (Radiesse, Sculptra, Ellansé) kunnen hiervoor worden gebruikt. De fillers worden geïnjecteerd in de diepe rimpels van het gezicht. Hierdoor worden rimpels opgevuld en gladgestreken. Je kan na de behandeling tijdelijke zwelling, roodheid en kneuzing ondervinden in het behandelend gebied. De behandeling moet elke 6 maanden tot 18 maanden herhaald worden.

Huidverstrakking: Er zijn bepaalde apparaten die hitte gebruiken om de huid te verstrakken. Deze noninvasieve behandelingen kunnen gebruikt worden om de huid te verstrakken. Het geeft milde tot redelijke resultaten, die geleidelijk na 4 tot 6 maanden ontstaan. Er is geen hersteltijd voor deze procedure.

Face-lift: De face-lift behandeling zorgt ervoor dat huid en vet in het ondergezicht en nek wordt weggehaald en de onderliggende spieren en bindweefsel wordt aangetrokken. De resultaten houden ongeveer 5 tot 10 jaar aan. De herstelperiode kan erg lang duren. Kneuzing en zwelling zijn meestal nog verscheidene weken aanwezig na de chirurgie.

ZELF RIMPELS VOORKOMEN

Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om rimpels te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om voldoende te slapen. Een goede nachtrust stimuleert de hormoonhuishouding waardoor collageen en elastine worden aangemaakt. Wees jezelf bewust welke bewegingen je met je gezicht maakt overdag. Probeer je gezichtsspieren zo ontspannen als mogelijk te houden.

Hier volgen nog enkele tips om je tegen rimpels te beschermen:

 • Bescherm je huid met zonnebrand. Bescherm je huid, en voorkom zo toekomstige rimpels, door minder tijd in de zon door te brengen en door beschermende kleding te dragen. Beschermende kleding zijn hoeden, t-shirts met lange mouwen en een zonnebril. Gebruik zonnebrand als je naar buiten gaat. Zelfs in de winter.
 • Gebruik een breed-spectrum zonnebrand met een SPF van 30 of meer. Smeer het ruim op de huid en herhaal het smeren elke twee uur. Als je gaat zwemmen of veel zweet dan is het raadzaam om vaker te smeren.
 • Gebruik producten met een ingebouwde zonnebrand. Als je huidproducten uitkiest, kies dan een product die ook een filter tegen UV-A en UV-B licht heeft.

LIFESTYLE EN ANDERE HUIDMIDDELTJES

Rimpels kunnen zorgen voor een vermoeide of verdrietige uitstraling en een matte huidskleur. Om dit te voorkomen is het goed om twee keer per week je gezicht te scrubben. Maak cirkelbewegingen tijdens het scrubben en zorg voor een goede vochtinbrengende crème. Verschillende ingrediënten zijn in verband gebracht met het verminderen van rimpels, zoals kokosnootolie, druivenpitolie en olijfolie. Deze oliën werken door hun natuurlijke anti-oxidanten. Je kunt ook rimpels voorkomen door deze en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten dagelijks te eten.

ERMEE LEREN OMGAAN

Hoe mooi en effectief de behandelingen tegen rimpels ook zijn, het is ook belangrijk om te realiseren dat het hebben van rimpels niet het einde van de wereld is. Ben je meer dan drie uur per dag bezig met je rimpels en krijg je het gevoel dat je rimpels je beperken in je dagelijks functioneren? Soms zijn dan rimpelbehandelingen niet de oplossing en moet de oplossing meer op het psychologische vlak gezocht worden.

Verwachtingen

WORD IK BLIJ VAN EEN BEHANDELING?

Veel vrouwen zijn je al voor gegaan en hebben zich bij ons laten behandelen met een goed resultaat. Van die vrouwen horen wij dat ze zich lekkerder in hun vel voelen.

Desondanks kunnen soms sommige verwachtingen niet worden ingevuld. Het is daarom belangrijk om een goed beeld te hebben van wat je met een behandeling kan bereiken.

WELKE RESULTATEN KAN IK DAN VERWACHTEN?

Welke resultaten je kan bereiken zijn afhankelijk van de volgende elementen:

 • Ernst van het probleem (belangrijkste factor)
 • Dikte van de huid
 • Andere ouderdomstekenen
 • Voorkeuren van de patiënt

Het beste is daarom om tijdens een persoonlijk consult de arts jouw probleem voor te leggen zodat hij je kan vertellen welk resultaat jij kunt verwachten. Dit consult is gratis en vrijblijvend. Als een consult nog een te grote stap is, dan hebben we de volgende opties bedacht om je te helpen met het maken van een beslissing.

DE KOSTENCALCULATOR

De basis van deze tool is de indeling van alle problemen op een 3-puntschaal. Deze 3 punten zijn:

 • Licht (van dichtbij zichtbaar) (evt. foto’s)
 • Matig (van 50 cm zichtbaar) (evt. foto’s)
 • Ernstig (van 2 meter zichtbaar) (evt. foto’s)

Op basis van deze ruwe indeling heeft dokter Meulenaar een inschatting gemaakt welke behandeling meestal de beste optie is en welke kosten je kunt verwachten. Je kunt de kostencalculator in de zijbalk van deze pagina vinden.

Wil jij weten welke resultaten zijn geboekt bij andere patiënten met hetzelfde probleem? Klik dan op ‘voor en na foto’s’.

Voor en na fotos

voor en direct na azza voorhoofd
Voor en direct na de behandeling aan voorhoofdsrimpels
Neuslippenplooi
Decolleté

Kijk hiervoor op de pagina van de regio die je wilt laten behandelen of op de pagina met voor- en na foto’s.

Voorbereiding

WELKE VRAGEN ZIJN BELANGRIJK OM TE STELLEN?

Voordat je een afspraak maakt met je dokter is het een goed idee om je voor te bereiden door een lijst van vragen te maken voor je behandelend arts. Je zou kunnen denken aan de volgende vragen:

 • Wat is de beste behandeling voor mij?
 • Welke behandelopties zijn er en wat zijn de voor en tegens?
 • Wat zijn de kosten van een behandeling?
 • Worden de behandelingen vergoed?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Veel van je vragen kunnen beantwoord worden door deze en andere websites te lezen. Twijfel ook niet om je arts deze vragen te stellen.

WELKE VRAGEN ZAL DE DOKTER JE STELLEN?

Cosmetisch artsen onderzoeken eerst de vorm van je gezicht en het patroon van hoe je je spieren samentrekt. Je arts zal een aantal zaken willen weten. Deze zijn:

 • Je eerdere ervaringen met botox en injectables
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Of je medicijnen slikt (in het bijzonder bloedverdunners)
 • Of en hoe vaak je in de zon zit (of onder zonnebank gaat)
 • Of je rookt of vroeger hebt gerookt
 • Je wensen en verwachtingen van een behandeling

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het resultaat van een cosmetische behandeling met fillers en botox:

 • Dikte van de huid
 • Grootte van de spieren
 • Manier waarop deze spieren zich samentrekken
 • Mate van motoriek en expressie
 • Andere ouderdomstekenen in het gezicht
 • Voorkeuren van de patiënt

KIES JE ARTS ZORGVULDIG

Zorg ervoor dat je arts getraind en ervaren is in de behandelingen die je overweegt.

WORD IK BLIJ VAN EEN RIMPELBEHANDELING?

Houd in de gaten dat resultaten afhankelijk zijn van de lokatie en diepte van de rimpels. Helaas stopt het verouderingsproces van de huid niet. Het is dus noodzakelijk dat je de behandelingen moet herhalen om het effect te behouden.De tevredenheid is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. Sommige verwachtingen kunnen niet ingevuld worden.

Meer informatie

HEB JE NOG VRAGEN?

Als je vragen hebt, twijfel dan niet om ze te stellen. Dat kan via onze contactpagina of stuur jouw vraag met een foto via Facebook Messenger. Dokter Meulenaar zal jouw vraag beantwoorden, een persoonlijk advies en/of een globale inschatting van de prijs geven.

AFSPRAAK MAKEN?

Bel naar 085-4013678.  Een afspraak kan je maken in Nijmegen, Sittard, Enschede en Valkenswaard

Een consult met dr. Meulenaar is geheel vrijblijvend en GRATIS.

AANBIEDINGEN IN JE MAILBOX

Wekelijks hebben wij een aanbieding. Wil je deze ontvangen in mailbox? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.